Jeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka.
Składniki :
- 40 dag płatków owsianych - górskich
- po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości
- garść żurawiny
- 2 jajka + 3 białka
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego
Przygotowanie :
- Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać
- Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie
- Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dociskając do dna
- Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ) na 20-25 min,
- Kroić po przestudzeniu, ale ja kroiłam częściowo zaraz po upieczeniu :)
przepis podpatrzony tu
Czasami się skuszę i kupię w sklepie batonik musli, ale tamte w smaku nie dorównują tym domowym :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, fajna sprawa.
OdpowiedzUsuńNic tylko chrupać :)
OdpowiedzUsuńGenialne:) Zdecydowanie wolę te domowe niż kupne:)
OdpowiedzUsuńPlanowałam ostatnio zrobić, zaglądam do Ciebie - a tu przepis. Idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa, polecam.
OdpowiedzUsuńDomowe batony musli smakują wspaniale. O niebo lepiej od sklepowych:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie batony i często zdarza mi się je robić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńZrobię je na pewno, bo uwielbiam takie przekąski.
uściski weekendowe:)
Uwielbiam takie domowe batoniki! Sa genialne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mniam ! Uwielbiam takie homeade batoniki :)
OdpowiedzUsuńSą świetne.
OdpowiedzUsuńTakie batony to można jeść i jeść. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te batony, a szczególnie te z suszoną żurawiną i mleczną czekoladą. Pycha! Pozdrawiam i zachęcam do udziału w głosowaniu na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńCiągnie mnie do słodyczy, chyba sobie upiekę takie batoniki, świetny przepis...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia! Batony muszą być przepyszne... Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!