Składniki :
- około 30 dag fileta z piersi kurczaka
- strąk czerwonej papryki
- 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun
- cebula
- mąka
- olej do smażenia, sól
Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące.
- 1/2 szklanki wody
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao
- około pół szklanki keczupu
- łyżka sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Umyte mięso kurczaka pokroić w kostkę ( ok.3 cm)
- Umytą paprykę, cebulę oraz wcześniej namoczone grzyby i umyte pieczarki pokroić w małą kostkę
- Ze składników na ciasto przygotować masę w której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor
- W garnuszku zrobić sos mieszając wodę, sos sojowy, cukier, ocet, keczup i mąkę ziemniaczaną
- Na patelni rozgrzać olej i przez około 5 min. smażyć paprykę, cebulę i grzyby mun ( ugotowane wg przepisu na opakowaniu ) i pieczarki, potem wlać do nich sos i delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać
- Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min.
Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki.
Ja podałam z kaszą jaglaną :)
Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty :(
Ja podałam z kaszą jaglaną :)
Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty :(
Mega apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo to mam obiad!Dziękuję.
OdpowiedzUsuńApetycznie u Ciebie:) Moje smaki:D
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka, najchętniej i najczęściej po niego sięgam.
OdpowiedzUsuńSmacznego:) i cudnego dnia
OdpowiedzUsuńlubię kurczaka z różnymi dodatkami, ale z grzybami mun to ja jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńUleńko...czy mogłabym się u Ciebie zastołować??? Takie tam masz zawsze smakołyki, mmmm. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOlimpio, jeśli mieszkasz w Centrum Polski to zapraszam :)
Usuńno takie danie na obiad to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńChyba to jutro na obiad przygotuję
OdpowiedzUsuńWyśmienity obiad :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA właśnie się zastanawiałam, co zrobić z grzybkami, bo mi zostało troszkę po robieniu sajgonek :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
Bardzo ciekawy przepis, lubię kurczaki pod każdą postacią więc zapisuję...pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńU nas przynajmniej raz w tygodniu wjeżdża jakiś azjatycki miszmasz. Dobre i na apetyt i na brak czasu:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek , jak z drobiem jestem jak najbardziej za
OdpowiedzUsuńsmaczny obiad :) i bardzo w moim klimacie smakowym :)
OdpowiedzUsuńFajny obiad, ciekawe połączenie pieczarek i grzybów mun
OdpowiedzUsuńZapowiada się całkiem przyjemnie :D
OdpowiedzUsuńLubie takie obiadki, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mojebistro.pl
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń