Składniki :
przepis stąd
- czerwona cebula - około 40 dag
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- około 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 20 ml octu balsamicznego, ja dodałam ocet winny czerwony pół na pól z sokiem z cytryny
- sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie :
- W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż się zeszkli, nie można przypalić
- Teraz dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia
- Wlewamy wino i ocet i gotujemy mieszając często, aż cebula rozmięknie i nabierze lekkiej kleistości jak konfitura
- Na końcu dodajemy sól, pieprz , mieszamy, przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
przepis stąd
Pyszna ;) lubię taką konfiturkę
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńCebulę uwielbiam i w moim domu je się jej mnóstwo, pod różnymi postaciami. Jednak konfitury nie robiłam nigdy, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło Agness:)
Do czego można wykorzystać potem taką konfiturę?
OdpowiedzUsuńPodałam do obiadu z mięsem drobiowym.
UsuńAle i na kanapki z wędliną będzie ok :)
JESZCZE NIE ROBIŁAM, ZAPISUJE...SERDECZNIE POZDRAWIAM...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo lubię konfiturkę z cebuli :)
OdpowiedzUsuńta konfitura jest świetna, rewelacyjnie pasuje do domowych burgerów :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam i nie robiłam takiej konfitury.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
pozdrawiam cieplutko
Widzę, że wspaniała!
OdpowiedzUsuńTo cos ciekawego??? I szybkiego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z cebuli, jej dodatek np. do koziego sera czy dobrej wędliny - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją :D
OdpowiedzUsuńRobiłam ale z białej cebuli. Była pyszna. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Ten przepis mnie fascynuje, bo kocham czerwoną cebulę:) Mniam:)
OdpowiedzUsuń