Tę smaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej.
Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych.
Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości.
Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy nie dojdzie do sytuacji o której mój Mąż mówił, tj że mogłabym domagać się o odszkodowanie powypadkowe od samej siebie, albo od ryby :)
Może to śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu...
Na 1 kg usmażonej ryby.
Składniki na zalewę
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 4 cebule
- 3 liście laurowe
- 1 opakowanie pieprzu czarnego w ziarnkach tj.15 g
- 1 opakowanie ziela angielskiego tj.15 g
- sól, mąka olej do smażenia
Przygotowanie :
- Cebulę pokroić w półpierścienie, wsypać do wody, dodać pozostałe składniki, gotować około 10 min.
- Rybę usmażyć w panierce z mąki
- Na dno dużego szklanego słoja układać warstwami cebulę z przyprawami, usmażoną rybę i tak na przemian, aż do wyczerpania składników
- Zalać gorącą zalewą, a na wierzchu ułożyć warstwę cebuli, zakryć
- Odstawić w ciemne miejsce, dobra już po kilku dni. w lodówce nawet do 2 tygodni.
Smacznego !
Cebula raczej nie jest łatwa do zjedzenia (choć smaczna ), ponieważ pieprz i ziele są trudne do oddzielenia.
Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Maria :)
Świetny duet słodko-kwaśny :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Dam trochę mniej octu, bo nie wolno mi takich ostrych i na pewno przygotuję taką rybkę. Uwielbiamy ryby. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńU mnie taka była wczoraj, pyszna
OdpowiedzUsuńAleż ja uwielbiam takie rybki. Juz spisuję przepis, bo nigdy nie znałam dobrych proporcji. Dziękuję
OdpowiedzUsuńPrzepis jest mi znany. Polecam innym. Rybka wychodzi smaczna :)
OdpowiedzUsuńNo tak, chyba jednak postawie na fileta. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Idealny na święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mojebistro.pl
Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńW podobny sposób robię okonia. Myślę,że kazda ryba zrobiona w ten sposób będzie smaczna.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis - zachowuję dla siebie :)
OdpowiedzUsuńsmaczna rybka :)
OdpowiedzUsuńale przeciez w occie osci miękna ;) wiec chyba nie jest tak źle
OdpowiedzUsuńNiestety, chyba ocet jest za słaby, po tygodniu ości się nie rozpuściły.
UsuńPrzepis w sam raz na Wielki Piątek, ale na wszelkie inne dni również.
OdpowiedzUsuńLubię taki smak zalewy.