Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 1/2 kostki margaryny z murzynkiem
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sodki
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszać z sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części .
- Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min.
- Przy wyjmowaniu uważać by ich nie połamać, bo są kruche.
Składniki na krem:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 3/4 litra mleka
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- 7 łyżek kaszy manny
Przygotowanie kremu:
- 3/4 objętości mleka gotujemy z cukrem, kaszę mannę rozprowadzamy w pozostałym mleku, mieszamy ją i wlewamy powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszamy, gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy)
- Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem
- Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:)
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- pół szklanki cukru
Wszystkie składniki należy rozpuścić w rondelku, pogotować. Przygotowaną polewą kakaową polewamy ciasto i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jeśli ciasto podczas zagniatania byłoby suche można dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany.
Piekłam w foremce 25 x 37 cm.
Przepis stąd
bardzo lubię to ciasto, idealne na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/
Jedno z ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńTeż je piekę , uwielbiam !!! Pozdrawiam !!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:) Aż nabrałam na to ciasto ochoty:)
OdpowiedzUsuńwiosenne pozdrowienia:)
Piekę miodownik na każde święta, to jedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńMiodownik jest super ,bardzo lubię to ciasto.Miłego dnia.
OdpowiedzUsuń...ależ smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności. Bardzo dawno nie jadłam takiego ciasta, a bardzo je lubię . Na święta już menu zaplanowane, ale zrobię je na pewno na swoje imieniny już niedługo :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
to ciacho jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń