Marynata:
- 1/2 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
- sól i biały pieprz do smaku
- 3 łyżki musztardy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Śledzie - 3 płaty- opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki.
- Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź
- Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godz. do lodówki
- Przygotuj sos, mieszając podane składniki.
- Osącz zamarynowane śledzie, zalej je sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.
przepis stąd
Na widok takich śledzi to aż mi ślinka cieknie . Mam pytanie na taką ilośc marynaty i sosu, ile śledzi tak mniej więcej?
OdpowiedzUsuńJa miałam chyba 3 płaty, pozdrawiam :)
UsuńZapisałam przepis. Lubimy śledzie w różnych wersjach. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDzięki Twoim przepisom polubiłam śledzie : )
OdpowiedzUsuńDziękuję Uleńko za przepis - w sosie musztardowym nie jadłam nigdy - warto więc spróbować - buziole ślę ogromne oraz dziękuję za meila z grudnia zeszłego roku -Marii
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłem śledzie gajowego - moje ulubione. Ale te w sosie musztardowym są też pyszne. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób podania śledzi. Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu
Uwielbiam śledzie, więc długo mnie przekonywać nie musisz :)
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystam bo bardzo lubię śledzie.Miłego dnia i słoneczka życzę
OdpowiedzUsuńBardzo lubię właśnie śledzie w takim wydaniu, pycha:)
OdpowiedzUsuńLubię śledzie w każdej postaci. W sosie musztardowym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLubię śledzie, ten przepis to coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis w sam raz na święta, zapisuję...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńŚledzik w sam raz dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńdomowe musztardowe muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń