Składniki :
- cukinia, u mnie 3 sztuki
- kasza jaglana -2 torebki po 100 g
- ser żółty do posypania
- feta 270 g
- płaska łyżeczka pokrojonego drobno koperku, można pominąć
- oregano, pieprz czarny mielony
- 2-3 łyżki oliwy
- kostka rosołowa
Przygotowanie :
- Umyte cukinie przeciąć na pół i wydrążyć środek
- Kaszę ugotować wg przepisu
- Ser feta pokruszyć na drobno, dodać do niego oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać, wsypać kaszę i delikatnie połączyc całość, napełnić cukinie farszem ( lekko z górką)
- Kostkę rosołową rozpuścić wg przepisu
- Cukinie ułożyć na blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C, do blaszki wlać rosół
- Piec około 20 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety.
Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :)
A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie.
Odgrzewane na drugi dzień cukinie jak dla mnie były jeszcze smaczniejsze niż zaraz po przygotowaniu.
Fantastyczna propozycja,zainspirowała mnie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego:):):)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ciekawy i prosty przepis, wart zapamiętania...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńCukinie zapiekałam już nie raz, ale jeszcze nie wpadłam na to, aby dorzucić do nich kasze;)
OdpowiedzUsuńlubię wszelkie faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie :D
OdpowiedzUsuńchętnie skorzystam z przepisu,wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię faszerowaną :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ja robiłam cukinie z kaszą jęczmienną z mięsem. Warto go wprowadzić w swoje meni :)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja lubię
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiadek ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na obiad bardzo lubię cukinie a przy okazji zapraszam na nowy blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuń