Gotowanie obiadów w upały jest bardzo męczące, wie to każdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :)
Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :(
Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super.
Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny.
Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie truskawki.
Składniki :
- 4-5 jaj
- 3 niepełne szklanki mąki krupczatki
- mleko
- 4-5 dag drożdży
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- Do metalowej miseczki wsypać cukier i wbić 2 żółtka i 2 całe jajka
- Ustawić tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence) i energicznie ubijać ręczną trzepaczką do rozpuszczenia cukru, aż masa będzie puszysta. Należy uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkę
- Dalej ubijać, dodawać stopniowo mąkę, wrabiać ją już łyżką drewnianą
- Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać odrobinę mąki i łyżeczkę cukru. Dolać letniego ! mleka ( około 150 ml ), zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze
- Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)
- Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
- Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
- Piec w temp. 180 *C około 40 min.
Ciasto pieczone było w prodiżu w foremce o średnicy 24 cm z kominem.
- ok.1/2 kostki miekkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- oko.1 szklanka mąki
Jeśli będziemy nieć nadmiar kruszonki to zawsze możemy ją zamrozić i w razie potrzeby rozmrozić :)
uwielbiam drożdżowe i do tego truskawki mniammm
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wręcz obłędnie, ależ skubnęłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń'ślinotok' :D uwielbiam ciasta drożdżowe
OdpowiedzUsuńWyglada przepięknie! Moje ulubione letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńWyglada pięknie! Ależ bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wakacyjnie:)
Drożdżowe z truskawkami rewelacja :-) mi w tym roku się nie udało go upiec ;/
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJa niestety w tym roku nie zebrałam się do zrobienia placka z truskawkami , a szkoda .
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Uwielbiam drożdżówki z owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, ale z krupczatki nigdy nie robiłam. Zaintrygował mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńpyszna drożdżówka :)
OdpowiedzUsuńulala.. drożdżowe <3
OdpowiedzUsuńSzkoda, że truskawki się już kończą :( Ja miałam w planach jeszcze torcik na zimno, ale nie wiem, czy zdążę zrobić ;). Twoje ciasto wygląda cudnie i apetycznie :))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna drożdżówka! Jeszcze kubek mleka i jestem w niebie;)
OdpowiedzUsuńPyszne! idealne ciasto na zakonczenie sezonu truskawkowego ;)
OdpowiedzUsuńNo kochana, kusisz...truskawki uwielbiam i wszystko co z nimi...pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!!! Wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie, przepis zapisany.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki na moim blogu, pozdrawiam :)
Wspaniałe, letnie ciasto! ;)
OdpowiedzUsuń