poniedziałek, 4 lipca 2016

Zupa z młodych warzyw na maśle


Składniki :


  • mały kalafior
  • 1/3 małej główki młodej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew i pietruszka
  • cebula, natka
  • sol, pieprz, majeranek, papryka mielona, liść laurowy, kilka kropel maggi

Przygotowanie ;
  1. Umyty kalafior pokroić na małe różyczki, a umytą kapustę pokroić na"kluseczki"
  2. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
  3. Do około 1 l. wrzącej wody wrzucić ziemniaki, cebulę, liść laurowy i ponownie wszystko zagotować, dodać kalafior, kilka ziaren pieprzu czarnego i gotować  chwilę
  4. Startą marchew wrzucić na rozpuszczone masło klarowane i mieszając chwilę smażyć, aż tłuszcz zabarwi się na piękny pomarańczowy kolor, tak przesmażona marchew dodać do wrzącej zupy starając się pozostawić jeszcze trochę tłuszczu na patelni
  5. Gdyby masła pozostało zbyt mało to dodać jeszcze i wrzucić na nie startą pietruszkę, smażyć chwilę, potem dodać do zupy
  6. Wszystko razem pogotować do miękkości wszystkich warzyw, doprawić solą, pieprzem, magi i resztą ziół. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki. Kto lubi doda jeszcze łyżkę śmietany :)

Od dłuższego czasu w ten sposób gotuję większość zup, np. grochową, kapuśniak, fasolową, krupnik czy pomidorową.
Nie gotuję ich na wywarze z mięsa, a jedynie na warzywach.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zupy :) Ta wygląda bardzo ciekawie, tylko to podsmażanie mnie trochę niepokoi, ponieważ muszę ze względu na zdrowie unikać tłuszczy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To radzę zrobić zupę bez smażenia warzyw, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja teraz do każdej zupy dodaję 2-3 ząbki czosnku i gałązkę lubczyku, które to dodatki wspaniale poprawiają smak i dodają aromatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, mam w ogródku świeży lubczyk i często do takiej zupy go dodaję:)
      a wersję z czosnkiem wypróbuję, dziękuję za podpowiedź.

      Usuń
  3. Uwielbiam takie zupki z młodych warzyw, nie podsmażam i też jest pyszna.
    Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. musi mieć ciekawy, maślany smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...