Składniki :
- mały kalafior
- 1/3 małej główki młodej kapusty
- 2 ziemniaki
- 1 marchew i pietruszka
- cebula, natka
- sol, pieprz, majeranek, papryka mielona, liść laurowy, kilka kropel maggi
Przygotowanie ;
- Umyty kalafior pokroić na małe różyczki, a umytą kapustę pokroić na"kluseczki"
- Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
- Do około 1 l. wrzącej wody wrzucić ziemniaki, cebulę, liść laurowy i ponownie wszystko zagotować, dodać kalafior, kilka ziaren pieprzu czarnego i gotować chwilę
- Startą marchew wrzucić na rozpuszczone masło klarowane i mieszając chwilę smażyć, aż tłuszcz zabarwi się na piękny pomarańczowy kolor, tak przesmażona marchew dodać do wrzącej zupy starając się pozostawić jeszcze trochę tłuszczu na patelni
- Gdyby masła pozostało zbyt mało to dodać jeszcze i wrzucić na nie startą pietruszkę, smażyć chwilę, potem dodać do zupy
- Wszystko razem pogotować do miękkości wszystkich warzyw, doprawić solą, pieprzem, magi i resztą ziół. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki. Kto lubi doda jeszcze łyżkę śmietany :)
Od dłuższego czasu w ten sposób gotuję większość zup, np. grochową, kapuśniak, fasolową, krupnik czy pomidorową.
Nie gotuję ich na wywarze z mięsa, a jedynie na warzywach.
Nie gotuję ich na wywarze z mięsa, a jedynie na warzywach.
Bardzo lubię takie zupy :) Ta wygląda bardzo ciekawie, tylko to podsmażanie mnie trochę niepokoi, ponieważ muszę ze względu na zdrowie unikać tłuszczy :(
OdpowiedzUsuńTo radzę zrobić zupę bez smażenia warzyw, pozdrawiam :)
UsuńJa teraz do każdej zupy dodaję 2-3 ząbki czosnku i gałązkę lubczyku, które to dodatki wspaniale poprawiają smak i dodają aromatu.
OdpowiedzUsuńO tak, mam w ogródku świeży lubczyk i często do takiej zupy go dodaję:)
Usuńa wersję z czosnkiem wypróbuję, dziękuję za podpowiedź.
Uwielbiam takie zupki z młodych warzyw, nie podsmażam i też jest pyszna.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam...
musi mieć ciekawy, maślany smak :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń