Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Ciasto :
- 200 g miękkiego masła
- 190 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch :
- 400 g śmietankowego sera (jak na sernik )
- 300 g śmietanki kremówki 36%
- 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml
- 80 g cukru
- jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru)
Kruszonka:
- 130 g cukru
- 150 g masła
- 200 g mąki pszennej
Wykonanie kruszonki:
- Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło
- Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.
- Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę.
Przygotowanie ciasta:
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty
- Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech wystaje trochę poza blachę. Ciasto równomiernie rozprowadzić
- Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją jeżynami i na końcu kruszonką
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na spore prostokąty.
przepis stąd
Moje uwagi :
Przepis zmodyfikowałam i zamiast rabarbaru dałam jeżyny. Te 20 dag było za mało, ale tylko tyle zebrałam z krzaka jeżynowego :( domownicy zdecydowali by następnym razem dać ich więcej.
Na blaszkę o wymiarach jak w podanym przepisie to wg mnie trzeba dać też więcej sera, bo mnie wyszła zbyt cienka warstwa serowa:( Za to kruszonka jest rewelacyjna. Pewnie z malinami takie ciasto tez byłoby super smaczne :)
Ummmm aż mi się oczka cieszą :)) ¥
OdpowiedzUsuńEch sernik...kocham wszelakie serniki, to moje ulubione ciasta! Ten zapowiada sią pysznie. Może zrobię z malinami, bo jeżyn mam malutko:)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na weekend.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Od rana takie pyszności...mniammm...uwielbiam, świetny przepis, zapisuję...miłego dnia...
OdpowiedzUsuńCiasto z kruszonką to moje ulubione ciasto. Mniam!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się niebiańsko, idealne dla wszystkich miłośników słodkości :)
OdpowiedzUsuńNa to bym nie wpadła, las naprzeciwko, jeżyn pod dostatkiem a ja szukam owoców do ciasta :)
OdpowiedzUsuńtakim kawałkiem placuszka można zaczynać dzień z kawką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z sernikowymi masami i owocami. Właśnie planuję z malinkami. Twoje wygląda kusząco. Z jeżynami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń