wtorek, 30 sierpnia 2016

Czerwony buraczek z papryką na zimę


         Świeże czerwone buraki i paprykę można kupić dziś na każdym straganie.   Skorzystajmy z tego :)

Składniki :

  • 2 kg czerwonych buraczków
  • 750 g czerwonej papryki
  • 250 g cebuli


Zalewa :
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka wody
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu





Przygotowanie :

1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach 

2. Paprykę i cebule również zetrzeć albo bardzo drobno pokroić

3. Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 min.


4. Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami

5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.

Takie buraczki sprawdzą się jako samodzielna przystawka i jako dodatek do mięs.


przepis stąd




5 komentarzy:

  1. też się przymierzam do buraczków, ale pewnie dopiero po niedzieli :)

    u mnie tylko zwykłe tradycyjne w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze nie robiłam, spróbuję...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja koniecznie muszę zrobić na zimę. Uwielbiamy buraki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...