Świeże czerwone buraki i paprykę można kupić dziś na każdym straganie. Skorzystajmy z tego :)
Składniki :
- 2 kg czerwonych buraczków
- 750 g czerwonej papryki
- 250 g cebuli
Zalewa :
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka wody
- 150 g cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie :
1. Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
2. Paprykę i cebule również zetrzeć albo bardzo drobno pokroić
3. Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 min.
4. Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami
5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
Takie buraczki sprawdzą się jako samodzielna przystawka i jako dodatek do mięs.
3. Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej buraczki, paprykę i cebule. Gotować ok 10 min.
4. Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami
5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
Takie buraczki sprawdzą się jako samodzielna przystawka i jako dodatek do mięs.
przepis stąd
też się przymierzam do buraczków, ale pewnie dopiero po niedzieli :)
OdpowiedzUsuńu mnie tylko zwykłe tradycyjne w tym roku :)
bardzo lubię buraczki :)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze nie robiłam, spróbuję...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPychotka :D
OdpowiedzUsuńRewelacja koniecznie muszę zrobić na zimę. Uwielbiamy buraki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń