piątek, 26 sierpnia 2016

Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku

Te kilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit.
Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla. 
A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem






Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam karczek, sałatkę i inne dodatki :)


Marynata do mięsa:

  • karczek, u mnie 80 dag
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 8 ząbków czosnek
  • pieprz mielony czarny
  • sól, pieprz mielony czarny
  • butelka 650 ml piwa
  • ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra,papryka czerwona/

Przygotowanie :

  1. Mięso pokroić cienko, można lekko rozbić tłuczkiem
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, nasmarować nim każdy kawałek mięsa z obu stron
  3. Do miseczki włożyć mięso, jeden kawałek na drugim, posypać jeszcze każdy płat pieprzem, pokropić oliwą, pozostawić na godzinę
  4. Po tym czasie zalać całość piwem - tak by mięso dokładnie się zanurzyło
  5. Włożyć miseczkę z mięsem na całą noc do lodówki
  6. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej. 

Składniki sałatki:


  • oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g)
  • 1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias ( słoiczek 99 g)
  • 1/2 cebulki czerwonej
  • 2-3 pomidory obrane ze skórki
  • kilka listków mięty

Przygotowanie :

  1. Kapary i oliwki osączyć z zalewy
  2. Cebulę i miętę drobno pokroić, a pomidory w większe kawałki
  3. Składniki wymieszać, posolić i polać sosem. 

Sos do sałatki :
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka miodu

Jeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę.


Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula.

9 komentarzy:

  1. Pyszności! Muszę spisać tę marynatę dla męża, bo on u nas zajmuje się mięsiwem. Sałatka wyborna- wygląda wyśmienicie i niewątpliwie tak smakuje!Przed kilkoma dniami zbierałam jarzębinę,ale zrobimy z niej najprawdopodobniej konfiturę - jabłeczno- jarzębinową. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne zdjęcia. A z firmy Stovit to pamiętam dobre dżemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie sałatki, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. prosta i bardzo smaczna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis! Pozdrawiam cieplutko!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczna sałatka i wygląda tak kolorowo !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka sałatka musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...