czwartek, 25 sierpnia 2016

Suszone jagody


W tym roku sezonu na jagody nie przeoczyłam, bo te owoce warto mieć. 


Część świeżych jagód ususzyłam, a część przeznaczyłam na sok. Można też zasypać je cukrem w słoiczkach i zagotować.


Suszone jagody szybko likwidują biegunkę, a świeże leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne.






Owoce ze słoiczków przydadzą mi się do deserów, albo zjemy je zamiast słodkiego batonika.

Ciasta ze świeżymi jagodami są przepyszne, każdy o tym wie.
W moim menu jest kilka takich smacznych przepisów  :)

11 komentarzy:

  1. Suszonych nie robiłam ale mrożę, też są w zimie pyszne np.do naleśników.
    Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, w suszarce. Ale trzeba uważać, bo suszą sie dość szybko.

      Usuń
  3. O tym nie pomyslałam, super pomysł - jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama dawniej suszyła jagody, na mój brzuch były jak znalazł, a teraz jakoś zaprzestaliśmy i tylko mrozimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszonych nigdy nie robiłam. Zazwyczaj je mrożę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pożyteczny pomysł z suszeniem. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie suszyłam jagód, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja babacia miałam suszone jagody -pamiętam jak jej je wykradałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszły sezon jagodowy upłynie mi na suszeniu jagód :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...