niedziela, 4 sierpnia 2013

Jagodowy placek z kruszonką



Składniki
              na ciasto:
  • 2 i 1/5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 duże lub 3 mniejsze żółtka 
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jagodowe :
  •  około 6 szklanek jagód, u mnie były 4
  • 20 dag mielonych migdałów - bez skórki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki rumu
  • 3 białka
Składniki na kruszonkę :
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma
  2. W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam w foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę
  3. Po tym czasie upiekłam przez 20 min. w temp. 180 stopni C.- ciasto po upieczeniu przestudziłam 
  4. Zrobiłam kruszonkę z podanych składników
  5. 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto
  6. Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką
  7. Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C.
Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.
W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody...





"Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody ) to nieoceniona skarbnica barwników antocyjanowych, które zyskują dziś w świecie medycyny ogromne uznanie.
Suszone owoce pomagają przy biegunkach i zatruciach pokarmowych, tak samo działa zagęszczony sok i przecier z owoców.
Świeże owoce działają raczej rozwalniająco ( lek na zaparcia). Domowe leki z czarnej jagody wpływają wprost rewelacyjnie na prace jelit i niszczą bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas także przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności czy wody. Uczeni z Francji i Włoch uparcie przekonują, że czarne jagody to skuteczna broń przed nowotworami, a także miażdżycą, że poprawiają one pamięć, zdolność intelektualną oraz usprawniają krążenie. Badania przeprowadzone we Włoszech wykazały, że owoce te zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, co jest szczególnie ważne dla tych, którym grozi zawał serca lub udar mózgu. Owoce czarnych jagód są dobrodziejstwem dla cukrzyków, gdyż nie tylko obniżają poziom cukru we krwi, ale i chronią przed powikłaniami tej choroby. Przeciwcukrzycowo działają poza tym suszone liście borówki brusznicy. Duże porcje czarnych jagód należy podawać dzieciom z wykrytymi owsikami czy glistami. Według najnowszych doniesień medycznych, owoce te bardzo skutecznie neutralizują tzw. wolne rodniki.
Owoce jagód są błogosławieństwem dla osób z wadami wzroku, chorobami oczu, m.in. dla tych którzy gorzej widzą z nastaniem zmroku."
Te wiadomości znalazłam w starych notatkach. Autorem tekstu jest Zbigniew.T. Nowak
Jedzmy zatem czarne jagody, póki jeszcze są. Warto też ususzyć :)

17 komentarzy:

  1. Za każdym razem gdy odwiedzam Twojego bloga robisz mi taką ochotę na słodkości! U mnie dzisiaj będą ciastka francuskie ;)

    http://pooczwarka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkości u mnie raczej mało, ale od czasu do czasu lubię upiec coś słodkiego :)

      Usuń
  2. kocham jagody!:) długo mnie nie trzeba by namawiać na takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jakbym dopadła taki placek, to bym zjadła cały :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. JestSmak- smacznego, ale placek bł trochę duży :)
      Kobiety w sieci - ja też, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. och nie znasz moich możliwości :P)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję :)

    Zapraszam do siebie: http://feba-rekodzielo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam na mojego bloga :)
    Dopiero zaczynam chmury-na-niebie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Feba- polecam:)
      Ja Osobiście - zajrzę, oczywiście :)
      Yourii -o to chodziło :)
      Majana - dziękuję :)

      Usuń
  7. Świetny ten Twój jagodowy placuszek! I jak dużo ma jagódek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Z żalem pożegnałam sezon jagodowy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale jeszcze dziś zrobiłam naleśniki z jagodami :)oj pyszne były.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...