Proponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :)
Składniki :
- 5 średniej wielkości jaj
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag jagód
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
- Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie by nie było czuć cukru
- Jagody umyć, osączyć na sicie, wysypać na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć
- Wsypywać stopniowo do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem - ucierać
- Wlać olej cienkim strumieniem i nadal ucierać
- Osuszone jagody posypać delikatnie mąką i przesypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką
- Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 - 180 stopni *C przez około 40 min. Sprawdzać ciasto patyczkiem. Moje piekłam w prodiżu.
Podobne ciasto piekłam z rabarbarem.
W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców.
To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :)
W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców.
To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :)
Robie takie z różnymi owocami, szybkie i pyszne:-)
OdpowiedzUsuńkawałek pysznego ciacha, to lubię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńUrlop jeszcze trwa, ale coraz bliżej do jego końca.... Normalnie na samą myśl skóra cierpnie...........
Dorotko, pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za szczęśliwy powrót do pracy :)
UsuńTeż robię podobne ciasto-jest idealne i pasuje do każdych owoców :)
OdpowiedzUsuńA ja może spróbuję z jeżyną...bo tak pięknie i apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBasiu myślę, że śmiało można zastąpić jagody jeżynami, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam wszelakie ciasta, desery z jagodami. Dzięki za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOlimpio, przepis naprawdę łatwy dlatego polecam , też pozdrawiam :)
UsuńDo tego dobra kawa i można delektować się smakiem. Ciekawy jestem, czy jagody można zastąpić borówką amerykańską.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, oj smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy. Ciasto wygląda doskonale, z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpolecam i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńjagody kochana Ulenko uwielbiamy - nawet dzis maz kupil wiec jutro ma robote bo chcial za mnie pierogi robic - on potrafi ale balaganu caly tydzien wiec lepiej niech bedzie ciacho - hmmmmm. powab w gebie - dzieki za podpowiedz - buziaki sle i slonecznego weekendu zycze Marii z rodzina
OdpowiedzUsuńa tak a propo chyba nadwyrezylam lape
boli mnie od wczoraj jak piernik - moze przejdzie
Mario, trzymam kciuki, za męża, zrozumiałam,że to on będzie robił to ciacho, napisz mi sie udało, pozdrawiam Was Mario i nie szarżuj tej ręki :)
UsuńPyszności. Ciasto nieskomplikowane w przygotowaniu, a to ważne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Takie mięciutkie i puchate, pyszności :)
OdpowiedzUsuńTylko 10 dag jagód ? A wygląda tak dużo :) Pyszne ciasto i jaki prosty przepis. Takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTak Krysiu, ważyłam i tyle było. Foremka nie była duża, bo miała średnicę 22 cm dzięki temu jagody wyglądają tak bogato. Ale można dodać więcej jagód, choćby 20 dag, pozdrawiam :)
Usuńwyglada na biszkopt z jagodami :P szkoda ze nie lubie jagod :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacha są idealne na upały - szybko sie robi i wszyscy zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta,które przygotowuje się raz-dwa, bo chce się coś słodkiego,bo goście u drzwi...
OdpowiedzUsuńZ jagodami super!
Cudowne ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wypróbowałam przepis, wychodzi pyszne. Robi się szybko i bezproblemowo ;) Polecam :)
OdpowiedzUsuń