piątek, 1 sierpnia 2014

Jagodowe ciasto - najprostsze


                                To tak już właściwie na zakończenie sezonu jagodowego.
                                Proponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :)

Składniki :

  • 5 średniej wielkości jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag jagód
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru



Przygotowanie :
  1. Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie by nie było czuć cukru
  2. Jagody umyć, osączyć na sicie, wysypać na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć
  3. Wsypywać stopniowo do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem - ucierać
  4. Wlać olej cienkim strumieniem i nadal ucierać
  5. Osuszone jagody posypać delikatnie mąką i przesypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką
  6. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 - 180 stopni *C przez około 40 min. Sprawdzać ciasto patyczkiem. Moje piekłam w prodiżu.

Podobne ciasto piekłam z rabarbarem.
W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców.
To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :)
Połowa sukcesu do upieczenia tego ciasta to świeżość jaj, a tak w ogóle to w przypadku pieczenia każdego ciasta ten składnik konieczny jest w najlepszym gatunku.


24 komentarze:

  1. Robie takie z różnymi owocami, szybkie i pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować! :)
    Urlop jeszcze trwa, ale coraz bliżej do jego końca.... Normalnie na samą myśl skóra cierpnie...........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za szczęśliwy powrót do pracy :)

      Usuń
  3. Też robię podobne ciasto-jest idealne i pasuje do każdych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja może spróbuję z jeżyną...bo tak pięknie i apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu myślę, że śmiało można zastąpić jagody jeżynami, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelakie ciasta, desery z jagodami. Dzięki za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, przepis naprawdę łatwy dlatego polecam , też pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Do tego dobra kawa i można delektować się smakiem. Ciekawy jestem, czy jagody można zastąpić borówką amerykańską.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smakowicie, oj smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie proste przepisy. Ciasto wygląda doskonale, z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. jagody kochana Ulenko uwielbiamy - nawet dzis maz kupil wiec jutro ma robote bo chcial za mnie pierogi robic - on potrafi ale balaganu caly tydzien wiec lepiej niech bedzie ciacho - hmmmmm. powab w gebie - dzieki za podpowiedz - buziaki sle i slonecznego weekendu zycze Marii z rodzina
    a tak a propo chyba nadwyrezylam lape
    boli mnie od wczoraj jak piernik - moze przejdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, trzymam kciuki, za męża, zrozumiałam,że to on będzie robił to ciacho, napisz mi sie udało, pozdrawiam Was Mario i nie szarżuj tej ręki :)

      Usuń
  10. Pyszności. Ciasto nieskomplikowane w przygotowaniu, a to ważne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie mięciutkie i puchate, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko 10 dag jagód ? A wygląda tak dużo :) Pyszne ciasto i jaki prosty przepis. Takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu, ważyłam i tyle było. Foremka nie była duża, bo miała średnicę 22 cm dzięki temu jagody wyglądają tak bogato. Ale można dodać więcej jagód, choćby 20 dag, pozdrawiam :)

      Usuń
  13. wyglada na biszkopt z jagodami :P szkoda ze nie lubie jagod :)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie ciacha są idealne na upały - szybko sie robi i wszyscy zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie ciasta,które przygotowuje się raz-dwa, bo chce się coś słodkiego,bo goście u drzwi...
    Z jagodami super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowne ciasto, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam przepis, wychodzi pyszne. Robi się szybko i bezproblemowo ;) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...