Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych
Składniki kruszonki tradycyjnej:
- 5-6 płaskich łyżek mąki
- 3- 4 łyżki cukru pudru
- 1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
- Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem)
- Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach .
placek jagodowy z kruszonką kokosową.
Składniki na kruszonkę kokosową:
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/.2 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami
- Posypać ciasto i piec.
Ula,
OdpowiedzUsuńjakie pyszności pokazujesz,mniammmmm!
A z kruszonką to the best.
Ciasta z kruszonką pyszne są. Wszystkie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiszę sobie przepis na placek dla zapracowanych , bo mnie zaintrygował . Kruszonkę robię na oko zawsze ale teraz wezmę proporcje od Ciebie. Lubię tu zaglądać bo masz proste przepisy , a takie lubię najbardziej . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńplacek jest wspanialy tzn.pysznie wyglada Ulenko przepis zabieram - dziekuje a kruszonke to robie tak samo - buziaki sle Marii
OdpowiedzUsuńMoj Maz robi a raczej piecze pysznosci z kruszonka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
do pieczenia jestem totalnym antytalentem i chyba trochę leniem.... ale ten przepis sobie zachowam- może kiedyś mnie coś naleci:)
OdpowiedzUsuńKruszonka to podstawa drożdżowego, skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń