poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Jak zrobić kruszonkę ?




    Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych

Składniki  kruszonki tradycyjnej:
  • 5-6 płaskich łyżek mąki
  • 3- 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny
Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą
  2. Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem)
  3. Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach .
                                                
                             placek jagodowy z kruszonką kokosową.    
                                 


Składniki na kruszonkę kokosową:

  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/.2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami
  2. Posypać ciasto i piec.

                       Rabarbarowiec z kruszonką kokosową

8 komentarzy:

  1. Ula,
    jakie pyszności pokazujesz,mniammmmm!
    A z kruszonką to the best.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z kruszonką pyszne są. Wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiszę sobie przepis na placek dla zapracowanych , bo mnie zaintrygował . Kruszonkę robię na oko zawsze ale teraz wezmę proporcje od Ciebie. Lubię tu zaglądać bo masz proste przepisy , a takie lubię najbardziej . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. placek jest wspanialy tzn.pysznie wyglada Ulenko przepis zabieram - dziekuje a kruszonke to robie tak samo - buziaki sle Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj Maz robi a raczej piecze pysznosci z kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kruszonkę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. do pieczenia jestem totalnym antytalentem i chyba trochę leniem.... ale ten przepis sobie zachowam- może kiedyś mnie coś naleci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruszonka to podstawa drożdżowego, skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...