środa, 6 sierpnia 2014

Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń


Składniki :
  • 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego
  • 25 dag brzoskwiń
  • 0,5 kg cukru 
  • ewentualnie sok z 1 cytryny
  • żelfix 2:1
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę
  2. Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać
  3. Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować 
  4. Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty 
  5. Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąć
  6. Pasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody.
Dżem ma oryginalny smak :)
Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem.
Przepis znaleziony w jakieś starej gazecie. A jako, że sezon arbuzowy i brzoskwiniowy trwa, może warto zrobić kilka słoiczków takiego dżemu.


15 komentarzy:

  1. Świetne połączenie smaków, lato w słoiczki dosłownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny! takiego jeszcze nie jadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje, takiego połączenia nigdy nie jadłam - bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie smaku arbuza i brzoskwini, ja się piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdy gdy dzem z arbuza - nigdy nie kadlam ani nie robilam porywam przepis musze sprobowac - dziekuje - buziaki sle Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz spotykam się z takim dżemem! Musi mieć bardzo fajny smak, lubię arbuzy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam , że z arbuza można zrobić dżem. Wygląda apetycznie , może się skuszę i spróbuję ?? Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie smakowe, musi byc słodko orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo intrygujace ! I chyba sie skusze :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dżem z arbuza?! Wow.. ale to musi być smak.. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Oryginalnie :) W życiu nie wpadła bym na to że z arbuza można zrobić dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda, nigdy bym nie wpadała na to, że arbuz można wykorzystać do dżemu. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi ciekawie, chyba się skusze i wypróbuję przepis :) Dziękuję za odwiedzinki na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki ciekawy pomysł! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe zestawienie smaków. Dżem wygląda niezwykle apetycznie.Kusząca propozycja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...