Składniki :
- 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego
- 25 dag brzoskwiń
- 0,5 kg cukru
- ewentualnie sok z 1 cytryny
- żelfix 2:1
Przygotowanie:
- Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę
- Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać
- Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować
- Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty
- Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąć
- Pasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody.
Świetne połączenie smaków, lato w słoiczki dosłownie :)
OdpowiedzUsuńświetny! takiego jeszcze nie jadła:)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak smakuje, takiego połączenia nigdy nie jadłam - bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaku arbuza i brzoskwini, ja się piszę:)
OdpowiedzUsuńgdy gdy dzem z arbuza - nigdy nie kadlam ani nie robilam porywam przepis musze sprobowac - dziekuje - buziaki sle Marii
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim dżemem! Musi mieć bardzo fajny smak, lubię arbuzy :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam , że z arbuza można zrobić dżem. Wygląda apetycznie , może się skuszę i spróbuję ?? Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smakowe, musi byc słodko orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujace ! I chyba sie skusze :D
OdpowiedzUsuńdżem z arbuza?! Wow.. ale to musi być smak.. :D
OdpowiedzUsuńOryginalnie :) W życiu nie wpadła bym na to że z arbuza można zrobić dżem :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, nigdy bym nie wpadała na to, że arbuz można wykorzystać do dżemu. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, chyba się skusze i wypróbuję przepis :) Dziękuję za odwiedzinki na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ciekawe zestawienie smaków. Dżem wygląda niezwykle apetycznie.Kusząca propozycja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń