Taka zupa dobra nie tylko na upały :)
Składniki :
- jogurt naturalny około 600 - 800 ml
- mała zielona lub żółta papryka
- 1 świeży ogórek
- 3-4 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku, rzodkiewek i szczypiorku
- sok z cytryny, sól, pieprz
- ewentualnie gotowane jajka
Przygotowanie :
- Warzywa i zieleninę umyć, koperek i szczypiorek drobno pokroić
- Ogórka obrać i pokroić drobno w kostkę, kilka plasterków zostawić do dekoracji
- Rzodkiewkę i paprykę również pokroić, czosnek przecisnąć
- Wszystkie składniki przełożyć do jogurtu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą
- Zupę przed podaniem schłodzić w lodówce, jajka pokroić i dodać do każdej porcji.
Smacznego !
pomysł z " Szczupło, smacznie, zdrowo" nr.6/2001
że też ja nigdy w życiu chłodnika nie jadłam:O
OdpowiedzUsuńNo to już dałem sygnał żonie. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńŚwietna wakacyjna rozpusta :D uwielbiam !!!! Wygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńNo pewnie,że nie tylko na upały :-) Lubię chłodniki na jogurcie, są takie delikatne.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. mniam!
OdpowiedzUsuńPyszne są chłodniki:) Moja mama robiłam podobną:)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jaki piękny!
OdpowiedzUsuńI ma tak dużo koperku,uwielbiam.
U mnie też bardzo lubią, zwłaszcza, jak są do tego pieczone ziemniaczki, mniam! Spróbuj kiedyś z tartą kalarepką, pyszota!
OdpowiedzUsuńślinka mi leci, a moja Mama robi wspaniały chłodnik z botwinką . mniam,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kolejny przepis który zapisałam. Moja mama często robiła chłodnik ale z botwinki , ja jakoś o nim zapomniałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Smaki dzieciństwa, ja bardzo lubię, ale moje dzieci jeszcze nie rozumieją tych klimatów ;/
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)) zjadłabym z chęcią....
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ! Bogactwo kolorów i witamin !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wprost idealny na lato !
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i jest dosyć prosta w wykonaniu. Trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńkocham takie zupy!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
Wspaniałe pyszności!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miłe słowa:))
Serdecznie pozdrawiam:))
zawsze uzywam jogurt do zabielania potraw Ulenko ale takiej zupki nie jadlam - oj musze sprobowac bo to same zdrowie - dziekuje - buziaki sle Marii
OdpowiedzUsuńpyszne i idealne dla ochłody :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zachęciłaś tym chłodnikiem. Jutro zrobię na obiad. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń