piątek, 8 sierpnia 2014

Zupa jogurtowa - chłodnik


 Taka zupa dobra nie tylko na upały :)



Składniki :

  • jogurt naturalny około 600 - 800 ml
  • mała zielona lub  żółta papryka
  • 1 świeży ogórek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku, rzodkiewek i szczypiorku
  • sok z cytryny, sól, pieprz
  • ewentualnie gotowane jajka



Przygotowanie :
  1. Warzywa i zieleninę umyć, koperek i szczypiorek drobno pokroić
  2. Ogórka obrać i pokroić drobno w kostkę, kilka plasterków zostawić do dekoracji
  3. Rzodkiewkę i paprykę również pokroić, czosnek przecisnąć 
  4. Wszystkie składniki przełożyć do jogurtu i wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą
  5. Zupę przed podaniem schłodzić w lodówce, jajka pokroić i dodać do każdej porcji.

                                                                 Smacznego !

pomysł z " Szczupło, smacznie, zdrowo" nr.6/2001

21 komentarzy:

  1. że też ja nigdy w życiu chłodnika nie jadłam:O

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już dałem sygnał żonie. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna wakacyjna rozpusta :D uwielbiam !!!! Wygląda wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No pewnie,że nie tylko na upały :-) Lubię chłodniki na jogurcie, są takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są chłodniki:) Moja mama robiłam podobną:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki piękny!
    I ma tak dużo koperku,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też bardzo lubią, zwłaszcza, jak są do tego pieczone ziemniaczki, mniam! Spróbuj kiedyś z tartą kalarepką, pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  10. ślinka mi leci, a moja Mama robi wspaniały chłodnik z botwinką . mniam,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny przepis który zapisałam. Moja mama często robiła chłodnik ale z botwinki , ja jakoś o nim zapomniałam.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaki dzieciństwa, ja bardzo lubię, ale moje dzieci jeszcze nie rozumieją tych klimatów ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo pysznie :)) zjadłabym z chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie ! Bogactwo kolorów i witamin !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda apetycznie i jest dosyć prosta w wykonaniu. Trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmniam! niebo w gębie!

    kocham takie zupy!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe pyszności!!!
    Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  18. zawsze uzywam jogurt do zabielania potraw Ulenko ale takiej zupki nie jadlam - oj musze sprobowac bo to same zdrowie - dziekuje - buziaki sle Marii

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszne i idealne dla ochłody :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo mnie zachęciłaś tym chłodnikiem. Jutro zrobię na obiad. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...