Dziś kupiłam bób i wykorzystałam go do lecza. Danie przyrządziłam szybko, a że było smaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :)
Składniki :
- 25 - 30 dag bobu
- 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona
- cebula
- mała cukinia
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek i majeranek
- olej do smażenia
- ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso
Przygotowanie :
- Bób ugotować i obrać z łupin
- Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć
- Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić
- Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje
- Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem
- Wsypać bób i wszystko delikatnie wymieszać, smacznego :)
Pomysł z gazetki Kauflandu.
Coś nowego, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam :)
OdpowiedzUsuńNie jestem mocna w kucharzeniu, oczywiście coś tam gotuję .... myślę ,że się przed tym całe życie bronię , bo zawsze mnie odchudzali i całe życie się pilnuję.Z miłą chęcią poduczę się zaglądając do Ciebie , widzę same pyszności :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Zapraszam, zawsze coś się tu u mnie znajdzie dla początkujących, a chętnych i głodnych kuchareczek :)
Usuńpozdrawiam !
Wygląda bardzo ciekawie;) Bób jest bardzo ciekawym elementem w tej potrawie;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Nigdy bym nie wpadła na to,żeby dodać bb do lecza,pomyslowe....
OdpowiedzUsuńWłaśnie rozpoczęłam sezon na leczo bo cukinia obrodziła :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze...bobu nigdy nie jadłam....wypróbuję....
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :)
Dziękuję i wzajemnie, wszystkim dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńz bobem jeszcze nie robiłam, ciekawe urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis. Bób jadam solo:) Ale w takim zestawie musi być smaczny. Właśnie zdziwiła mnie wielkość cukinii na grządce, mam też własny bób....Zrobię jarskie leczo!
OdpowiedzUsuńLubię leczo, lubię bób, ale nie pomyślałam, żeby razem połączyć. A teraz już wiem i chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za leczem , ale Twoje wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa także nie jadłam bobu w leczu, ale on wszędzie jest pyszny! I pyszne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie. Zapraszamy również na naszego nowego modowo- kulinarnego bloga ourdailylifestylee.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie przepadam za bobem :(
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Świetny pomysł z tym bobem... i to leczo pełne kolorów, super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo ale bobu nie dawałam. Świetny pomysł, zapamiętam. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń