sobota, 9 sierpnia 2014

Leczo z bobem


         Dziś kupiłam bób i wykorzystałam go do lecza. Danie przyrządziłam szybko, a że było smaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :)

Składniki :

  • 25 - 30 dag bobu
  • 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona
  • cebula
  • mała cukinia
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek i majeranek
  • olej do smażenia
  • ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso

Przygotowanie :
  1. Bób ugotować i obrać z łupin
  2. Warzywa; papryki, cukinię, pomidory i zioła umyć
  3. Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, później cukinię - razem poddusić
  4. Dołożyć pokrojone na pół pomidorki, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory puszczą sok, a potem płyn nieco się zredukuje
  5. Dodać pokrojone zioła i parówkę, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem
  6. Wsypać bób i wszystko delikatnie wymieszać, smacznego :)



Pomysł z gazetki Kauflandu.

17 komentarzy:

  1. Coś nowego, muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Nie jestem mocna w kucharzeniu, oczywiście coś tam gotuję .... myślę ,że się przed tym całe życie bronię , bo zawsze mnie odchudzali i całe życie się pilnuję.Z miłą chęcią poduczę się zaglądając do Ciebie , widzę same pyszności :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zawsze coś się tu u mnie znajdzie dla początkujących, a chętnych i głodnych kuchareczek :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie;) Bób jest bardzo ciekawym elementem w tej potrawie;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy bym nie wpadła na to,żeby dodać bb do lecza,pomyslowe....

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie rozpoczęłam sezon na leczo bo cukinia obrodziła :))
    Przyznam się szczerze...bobu nigdy nie jadłam....wypróbuję....
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie, wszystkim dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. z bobem jeszcze nie robiłam, ciekawe urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny przepis. Bób jadam solo:) Ale w takim zestawie musi być smaczny. Właśnie zdziwiła mnie wielkość cukinii na grządce, mam też własny bób....Zrobię jarskie leczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię leczo, lubię bób, ale nie pomyślałam, żeby razem połączyć. A teraz już wiem i chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za leczem , ale Twoje wyglada apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja także nie jadłam bobu w leczu, ale on wszędzie jest pyszny! I pyszne zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo smacznie. Zapraszamy również na naszego nowego modowo- kulinarnego bloga ourdailylifestylee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, że nie przepadam za bobem :(
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł z tym bobem... i to leczo pełne kolorów, super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam leczo ale bobu nie dawałam. Świetny pomysł, zapamiętam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...