To proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :)
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Przygotowanie :
- W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
- Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy)
- Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor.
Ponadto:
- 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych*
- 80 g cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie :
- Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami.
- Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę.
- Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
.
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.
przepis stąd
Moje uwagi:
W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne:)
przepis stąd
Moje uwagi:
W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne:)
To jedno z moich ulubionych ciast. Pychota!
OdpowiedzUsuńPysznie
OdpowiedzUsuńpyszne sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, bardzo apetyczne ciacho :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńśliwek mam tyle że już nie wiem jak je przetwarzać więc przepis się przyda - wiataj Uleńko po bardzo długiej mej nieobecności - buziaki śle - Marii
OdpowiedzUsuńZrobię, wygląda, że łatwe i do tego smaczne :)
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco !
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńciacho świetnie się prezentuje, a przepis przedstawiony jest bardzo prosto (znakomite są uwagi i sugestie!!!), co zachęca do przeniesienia się sprzed komputera do kuchni :)
OdpowiedzUsuń