sobota, 3 września 2016

Śliwkowy paj

    To proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :)



Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów


Przygotowanie :

  1. W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
  2. Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy)
  3. Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor.


Ponadto:
  • 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych*
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie :

  1. Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  2. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. 
  3. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę. 
  4. Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
      .
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.

przepis stąd

Moje uwagi:
W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne:)


9 komentarzy:

  1. To jedno z moich ulubionych ciast. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje, bardzo apetyczne ciacho :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwek mam tyle że już nie wiem jak je przetwarzać więc przepis się przyda - wiataj Uleńko po bardzo długiej mej nieobecności - buziaki śle - Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię, wygląda, że łatwe i do tego smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacho świetnie się prezentuje, a przepis przedstawiony jest bardzo prosto (znakomite są uwagi i sugestie!!!), co zachęca do przeniesienia się sprzed komputera do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...