Składniki :
- 3-4 dag masła
- 4 łyżeczki mąki
- 3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej
- 1 żółtko
- sól
- ewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny
Przygotowanie :
- Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia
- Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować
- Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu
- Po odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny.
Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy.
Jeszcze nie robiłam sosu beszamelowego ;)
OdpowiedzUsuńMiałam już kilka podejść do tego sosu. Mam nadzieję, że teraz mi się uda :)
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepis - chętnie wypróbuję! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja po prostu!
OdpowiedzUsuńudanego tygodnia:)
na Kaszubach sos przygotowujemy do ryżu. Dodajemy nie wodę ani mleko tylko najprawdziwszy rosół z kury. Doprawiamy sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem. Nazywamy go: sos do potrawki.
OdpowiedzUsuńja robię taki sam to tzw biały sos :)
Usuńsos beszamelowy najczęściej wykorzystuję do zapiekanek :)
OdpowiedzUsuńjaki talerz uroczy <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, przepyszny klasyk
OdpowiedzUsuńModa na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?
OdpowiedzUsuńhttps://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html
sos beszamelowy bardzo lubię :)idealny tez do zapiekania :)
OdpowiedzUsuń