poniedziałek, 5 września 2016

Sos beszamelowy


Składniki :


  • 3-4 dag masła
  • 4 łyżeczki mąki
  • 3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej
  • 1 żółtko
  • sól
  • ewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny

Przygotowanie :
  1. Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia
  2. Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować
  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu
  4. Po odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny.

Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy.
Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną.
Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy...
Dodałam do niego wcześniej przesmażoną na maśle ( klarowanym ) cebulę.


11 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam sosu beszamelowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam już kilka podejść do tego sosu. Mam nadzieję, że teraz mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, prosty przepis - chętnie wypróbuję! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na Kaszubach sos przygotowujemy do ryżu. Dodajemy nie wodę ani mleko tylko najprawdziwszy rosół z kury. Doprawiamy sokiem z cytryny, rodzynkami i cukrem. Nazywamy go: sos do potrawki.

    OdpowiedzUsuń
  5. sos beszamelowy najczęściej wykorzystuję do zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  7. sos beszamelowy bardzo lubię :)idealny tez do zapiekania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...