Składniki :
- około 70 dag świeżego szczupaka ( może być filet)
- duży pomidor
- ok. 50 dag pieczarek
- gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki
- śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki
- cebula
- jajko
- olej do smażenia
- mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera
Przygotowanie :
- Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę
- W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sok
- Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować
- Posoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor
- Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C)
- Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min).
Skorzystałam z przepisu stąd.
Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna.
To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy.
Szczupaka jeszcze jeść nam się nie zdarzyło. Jeśli dostaniemy go kiedyś, zamierzamy skorzystać z Twojego przepisu. Na marginesie- piękne, estetyczne zdjęcia!:-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci...:-)
OdpowiedzUsuńpyszny piątkowy obiad ;)
OdpowiedzUsuńjedyne co bym tu zmieniła to szczupaka podmieniłabym na sandacza:) nie lubię ości szczupakowych wybierać:) danie mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńA w mojej zamrażarce szczupaczek czeka - chyba na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOstatnio przepadam za rybkami :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ryby. Ten twój szczupak wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń...ale mi smaka narobiłaś...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szczupaka.
OdpowiedzUsuńmmm wyglada przepysznie. A zdjecia z postu na post coraz proporcjonalniejsze,gratuluje podwójnego talentu! :)
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na rybkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ryby:) Twój szczupak musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń