Składniki :
- ok. 50 dag wątróbki
- 1 cebula, duże jabłko
- sól, pieprz, liść laurowy, tłuszcz do smażenia( u mnie smalec gęsi)
- mąka
Przygotowanie :
- Umytą, pozbawioną żyłek i osuszoną wątróbkę oprószam mąką
- Obieram cebulę i jabłko
- Na gorący tłuszcz na patelni wykładam wątróbkę i smażę z obu stron, pokrojoną cebulę dokładam w momencie gdy przerzucę wątróbkę na drugą stronę, wrzucam liść laurowy, przykrywam pokrywką i smażę do lekkiej miękkości cebuli
- Na drugiej patelni smażę krótko jabłko pokrojone w cienkie plastry, aż lekko skruszeje
- Usmażoną wątróbkę posypuję pieprzem mielonym, solą i majerankiem, mieszam
- Na talerz wykładam wątróbkę i jabłko :)
Ale zapachniało. Lubię wątróbkę.
OdpowiedzUsuńTak przygotowana bardzo lubię
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wątróbkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę a ona magazynuje wszystkie trucizny!
OdpowiedzUsuń