Składniki :
- połowa główki sałaty lodowej
- 2 grejpfruty czerwone
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- ok. 10 dag parmezanu
Przygotowanie :
- Umytą sałatę pokroić lub porwać na kawałki
- Grejpfruty obrać dokładnie również z białej skórki
- Na talerzu ułożyć sałatę, ułożyć podzielone owoce, posypać migdałami, polać sosem, a na to zetrzeć ser. Wymieszać przed podaniem.
Składniki na sos:
- miód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie.
W oryginalnym przepisie sos składał się
- z ok. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, łyżki miodu i ze szczypty sypkiego cynamonu i imbiru oraz świeżego oregano,
robiłam obydwa sosy i mnie bardziej smakował ten drugi z jogurtem :)
Inspiracja- Pani domu: Sałatki, najlepsze przepisy Nr.2(66) 2007
To wykwintna sałatka. Grejfrut dodaje lekkiej goryczki, a ja takową lubię. Już sobie zapisałam przepis:) Teraz wpadłam na pomysł i założyłam sobie profil na pinterescie i zapisuję przepisy (nie tylko) do wypróbowania. To ułatwia mi sprawę, nie muszę szukać w blogu:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńAż oczy rwie!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie - tak soczyście to wygląda
OdpowiedzUsuńbardzo fajna sałatka! :) super połączenie :)
OdpowiedzUsuń