poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sałatka z czerwonym grejpfrutem



Składniki :

  • połowa główki sałaty lodowej
  • 2 grejpfruty czerwone
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • ok. 10 dag parmezanu


Przygotowanie :
  1. Umytą sałatę pokroić lub porwać na kawałki
  2. Grejpfruty obrać dokładnie również z białej skórki
  3. Na talerzu ułożyć sałatę, ułożyć podzielone owoce, posypać migdałami, polać sosem, a na to zetrzeć ser. Wymieszać przed podaniem.

Składniki na sos:
  • miód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie.
W oryginalnym przepisie sos składał się
  •  z ok. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, łyżki miodu i ze szczypty sypkiego cynamonu i imbiru oraz świeżego oregano,
robiłam obydwa sosy i mnie bardziej smakował ten drugi z jogurtem :)

Inspiracja- Pani domu: Sałatki, najlepsze przepisy Nr.2(66) 2007

5 komentarzy:

  1. To wykwintna sałatka. Grejfrut dodaje lekkiej goryczki, a ja takową lubię. Już sobie zapisałam przepis:) Teraz wpadłam na pomysł i założyłam sobie profil na pinterescie i zapisuję przepisy (nie tylko) do wypróbowania. To ułatwia mi sprawę, nie muszę szukać w blogu:)
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie - tak soczyście to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna sałatka! :) super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...