Jeśli tylko potrzebuję na drugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :)
Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera.
Składniki :
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- ok. 100 ml mleka
- sól
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę również
- Do miksera włożyć ziemniaki i cebulę, wlać mleko, wsypać odrobinę soli i wszystko zmiksować
- Dodać do tego jajko, mąki i ponownie zmiksować, konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak widać powyżej
- Smażyć na patelni z dwóch łyżek ciasta małe, cienkie placuszki, na rumiano z obu stron.
Moje uwagi:
Ciasto na placki ziemniaczane przypomina tradycyjne jakie robimy trąc ziemniaki na tarce. Jedyną zmianą w składzie jest mleko. Ale przez to są delikatniejsze, a tym samym wg mnie smaczniejsze:)
Smażyłam na patelni do naleśników.
Smażyłam na patelni do naleśników.
Ulu, mleka nigdy nie dodawałam, ale kiedyś trzeba spróbować. Od kilku dni za mną chodzą takie właśnie placuszki :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, bo wg mnie warto, pozdrawiam serdecznie :)
Usuńuwielbiam placki ziemniaczane! pięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam placki ziemniaczane. Mleka nie daję z pewnych względów.
OdpowiedzUsuńPlacki robię w Thermomix'ie więc jest dostateczna ilość płynu. Natomiast zawsze daję mąkę ziemniaczaną. Placki są chrupiące i pyszne.
Serdecznie pozdrawiam:)
A ja takiego przepisu nie znałam, ciekawy, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie znam, ale bardzo ciekawe te placuszki!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, szkoda, że zupełnie nie dla mnie, bo zjadłabym chętnie.
OdpowiedzUsuńNie robiłam, nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńmuszą być lekko słodsze w smaku, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPięknie usmażyły :)
Zgłodniałam... cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńMuszę dodać mleko, ale bez laktozy u mnie lub roślinne...
Pozdrowienia!
Tak jeszcze nie próbowałam , muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane to moje ulubione danie . Takich nie robiłam jeszcze , może spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTakich nie robiłam, a bardzo lubię placki ziemniaczane, więc spróbuję! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe placki ziemniaczane:) Parę dni temu jadłam je na obiadek:D
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam, a placki tradycyjne robię często. Trzeba to zmienić.Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńtakiej wersji nie znałam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałam. pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam placków ziemniaczanych z mlekiem, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż nie słyszałam o dodaniu mleka do placków. Ale przepis mnie bardzo zaciekawił i z chęcią skorzystam :) Do tego wizja szybkiego zrobienia dodatkowo przekonuje.
OdpowiedzUsuń