Składniki :
- mały batat lub połowa dużego
- 2 cebule
- 2 małe cukinie
- 3 marchwie
- połowa dużego selera
- mały brokuł
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, cukier, świeża bazylia- jeśli mamy
przygotowanie :
- Marchew, batat, seler obrać i pokroić w dość cienkie paseczki, włożyć do garnka, wlać szklankę wody, kilka łyżek oleju i gotować do lekkiej miękkości
- W drugim garnku ugotować pokrojoną w półkrążki cebulę i cukinię, dołożyć rozdrobniony na różyczki umyty brokuł, ugotować do miękkości, ale tak by warzywa się nie rozleciały - dołożyć pomidory, wymieszać.
- Połączyć zawartość drugiego garnka z pierwszym- wymieszać
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Posypać pokrojoną bazylią.
U mnie leczo było samodzielnym daniem.
Często przygotowuję leczo, ale z batatem nie robiłam nigdy. Słodkie ziemniaki zwykle piekę z przeróżnymi ziołami w piekarniku. W piątek będzie Twoja wersja leczo. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPysznie, letnio i lekko!
OdpowiedzUsuńDanie jak najbardziej na czasie. Porywam przepis i pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne leczo :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńLeczo z batatami? Hmm, są źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Są doskonałe na serce. Czy te paseczki podobne do julienne? Urszulo, kupuję Twój przepis. Bardzo interesujący.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńapetyczna i zdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWybrałam niezbyt duże pomidory, obrałam ze skórki, posadowiłam na grubej i głębokiej patelni. Jak się ugotowały, ostrożnie powtykałam do słoików.
OdpowiedzUsuńMniej roboty niż bawienie sie w przeciery.
Teraz tylko czekać jesieni i przepisów na wykorzystanie pomodorków.
Danie w słonecznych barwach. Takiej wersji lecza jeszcze nie próbowałam, ale chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuńCoś jak ratatouille, pychotka. Uwielbiam takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńApetyczna potrawka ;)
OdpowiedzUsuń