środa, 30 sierpnia 2017

Jarskie leczo z batatem


Składniki :

  • mały batat lub połowa dużego
  • 2 cebule
  • 2 małe cukinie
  • 3 marchwie
  • połowa dużego selera
  • mały brokuł
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, cukier, świeża bazylia- jeśli mamy



przygotowanie :
  1. Marchew, batat, seler obrać i pokroić w dość cienkie paseczki, włożyć do garnka, wlać szklankę wody, kilka łyżek oleju i gotować do lekkiej miękkości
  2. W drugim garnku ugotować pokrojoną w półkrążki cebulę i cukinię, dołożyć rozdrobniony na różyczki umyty brokuł, ugotować do miękkości, ale tak by warzywa się nie rozleciały - dołożyć pomidory, wymieszać. 
  3. Połączyć zawartość drugiego garnka z pierwszym- wymieszać
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Posypać pokrojoną bazylią.

                  U mnie leczo było samodzielnym daniem.

11 komentarzy:

  1. Często przygotowuję leczo, ale z batatem nie robiłam nigdy. Słodkie ziemniaki zwykle piekę z przeróżnymi ziołami w piekarniku. W piątek będzie Twoja wersja leczo. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie jak najbardziej na czasie. Porywam przepis i pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne leczo :) Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo z batatami? Hmm, są źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Są doskonałe na serce. Czy te paseczki podobne do julienne? Urszulo, kupuję Twój przepis. Bardzo interesujący.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczna i zdrowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wybrałam niezbyt duże pomidory, obrałam ze skórki, posadowiłam na grubej i głębokiej patelni. Jak się ugotowały, ostrożnie powtykałam do słoików.
    Mniej roboty niż bawienie sie w przeciery.
    Teraz tylko czekać jesieni i przepisów na wykorzystanie pomodorków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie w słonecznych barwach. Takiej wersji lecza jeszcze nie próbowałam, ale chętnie to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś jak ratatouille, pychotka. Uwielbiam takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...