Ale równie dobrze placek można upiec z jabłkami czy morelami.
Składniki :
Składniki :
- 50 dag mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- ok. 125 ml gęstej śmietany
- 6 dag świeżych drożdży
- ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół
Przygotowanie :
- Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier
- Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę
- Drożdże ze śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem i masłem, dodać żółtka
- Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę
- Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie
- Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :)
Moje uwagi:
Jeśli składniki ciasta nie będą się swobodnie łączyć, dodać jeszcze łyżkę, dwie śmietany.
Śliwki lepiej pokroić na ćwiartki, ponieważ ciasto z połówkami źle się kroi.
Forma miała 25 x 32 cm. W moim piekarniku piekło się ok. 1 godz.
Moje uwagi:
Jeśli składniki ciasta nie będą się swobodnie łączyć, dodać jeszcze łyżkę, dwie śmietany.
Śliwki lepiej pokroić na ćwiartki, ponieważ ciasto z połówkami źle się kroi.
Forma miała 25 x 32 cm. W moim piekarniku piekło się ok. 1 godz.
Ja macham :D że zaglądam, podziwiam i może kiedyś się nauczę :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńKrucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne... na Święta pieczemy ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladką... taki smak dzieciństwa, przepis od lat... tego typu placków nigdy się nie piekło, ale na pewno smakują wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, jakie jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńPlacek klasyka jak szarlotka-uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie ciasto.
OdpowiedzUsuńPyszności:)
Takie ciasta uwielbiam i...zjadam tonami!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńsmakowity sezonowy placek :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam super
OdpowiedzUsuń