Składniki :
- mały kalafior
- średnia młoda cukinia
- połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego
- 1 pietruszka
- duża cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
- ewentualnie mielona, ostra papryka
Przygotowanie :
- Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki
- Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki, łodygę selera w kostkę
- Pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju, dodać do niej cukinię, przykryć garnek pokrywką, smażyć uważając by się nie przypaliło
- Gdy masa zmniejszy objętość dodać seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę i rozdrobniony kalafior, wymieszać, podlać ewentualnie odrobiną wody i oleju, gotować do miękkości
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem
- W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem.
Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go zamiast firmowego koncentratu pomidorowego.
Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńTakiego lecza nie miałam okazji jeść. Wygląda smakowicie :P
OdpowiedzUsuńNabieram apetytu na sam widok:)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne, zapisałam sobie. Nie jadam mięsa (sporadycznie) i ciągle wymyślam co by tu ugotować:) dziękuję Ulu! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLecza z kalafiorem nigdy nie robiłam . Przepis wart wypróbowania. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńA mi się bardzo podoba naczynie w którym podane jest leczo :).
OdpowiedzUsuń