Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru
- pół szklanki mleka i pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 kg śliwek węgierek
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Całe jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę
- Śliwki umyć, wypestkować, piekarnik nagrzać do 180* C
- W trakcie ucierania dodawać stopniowo olej, a potem zmieszane mąki - ciągle ucierać
- Dodać proszek do pieczenia oraz letnie mleko - ucierać
- Okrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masę
- Piekłam przez około 50 min. w prodiżu.
Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci.
Smacznego.
Lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚliwki - idealne do ciast i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńŚwietne do kawy :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńprawdziwie domowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na jesienne dni.
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię. Pycha :)
OdpowiedzUsuńjesienne pyszności- z kawką smakują wybornie;)
OdpowiedzUsuńPiaskowe ciasta są wyjątkowo smaczne :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho - w sam raz na jesienny wieczór :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie ciasto zrobić :)
OdpowiedzUsuńTereniu ciasto pierwsza klasa, bardzo na czasie. Talerzyk masz cudny :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, mam na imie Urszula. Serdecznie Cie pozdrawiam. A talerzyk rzeczywiscie ładny☺
UsuńWygląda bardzo pysznie! Muszę wypróbować póki jeszcze sezon śliwkowy w pełni :)
OdpowiedzUsuń