Składniki :
- 1 marchew i pietruszka
- kawałek pora i selera
- cebula, mała cukinia lub ok. 10 cm z dużej
- garść fasoli, świeże liście selera
- kilka różyczek kalafiora
- 2 średnie ziemniaki
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i bazylia
- ewentualnie 2-3 łyżki keczupu ostrego
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie :
- Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z selerem
- Fasolę obrać z końcówek, przekroić na 2-3 części
- Por i cukinię pokroić w pół krążki
- Do wrzącej wody wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziemniaki, cebulę, fasolę, pokrojonego selera- gotować
- Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy
- Dodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz liście selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smaku
- Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema ostrego keczupu.
Kto lubi ostrą zupę może dodać podczas gotowania odrobinę ostrej papryczki chilii :)
Poproszę...Pyszna!
OdpowiedzUsuńCukinię bardzo lubię (mam nadzieję, że to się nie zmieni) i jem jej sporo. Taką zupkę zjadłabym z ogromną przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i wszystkie dania z jej wykorzystaniem :) Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńDo zupy cukinii jeszcze nie wykorzystywałam. Muszę spróbować. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupę. Szybka i pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o tej porze roku lubię takie zupy;)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszną lekką zupę :) mniam!
OdpowiedzUsuńcoś dla mojej mamy, ona bardzo lubi cukinie
OdpowiedzUsuńLubię cukinię w zupie,ale dotąd nie łączyłam jej z fasolą. Czy znajdę tu dania dla dziecka uczulonego na mleko i pochodne? Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńNa pewno znajdziesz takie przepisy. Zachęcam do głębszego zapoznania się z menu:)
Usuńpozdrawiam.
Bardzo apetyczna zupa :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Robię inną, ale Twoja mnie zainteresowała ze względu na składniki, których nigdy nie dodawałam. Muszę wypróbować, nawet mam jeszcze cukinię z mojej grządki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jarzynowe zupki :)
OdpowiedzUsuń