Składniki :
- ok. 50 dag żołądków gęsich
- 2-3 marchewki
- 1 średnia cukinia
- 2 cebule
- 3 małe czerwone papryki
- sól, pieprz, liść laurowy
- ewentualnie 2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
- Warzywa umyć, cebulę i marchew obrać i pokroić
- Umyte żołądki pokroić wg uznania i wrzucić do wrzącej wody z liściem i pieprzem ziarnistym- gotować do prawie zupełnej miękkości ( trwa to długo, bo ok. 2 godz, w trakcie trzeba kontrolować gotowanie, dolewać przegotowanej wody, by mięsa nie przypalić)
- Warzywa pokroić i dodać w kolejności; wpierw marchew, cebulę, paprykę i cukinię, czosnek - posolić, dodać ciut pieprzu mielonego i dogotować całość do miękkości warzyw i mięsa, w tym czasie woda prawie się wygotuje, ale powinno pozostać trochę sosu
- Gulasz można podawać z kaszą lub drobnym makaronem. U mnie było samodzielnym daniem.
Gulasz jest pyszny, dość proste do zrobienia, choć przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale warto :)
Pyszne, czasami robię podobnie.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię żołądki, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko z kurzych, ale chętnie wypróbuję taką wersję :)
OdpowiedzUsuńGulasz wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żołądki z kurczaka.
Gęsich, indyczych nigdy nie jadłam.
Pozdrawiam:)
Nigdy jeszcze gęsich żołądków nie próbowałam, ale jeśli smakują podobnie jak kure, to śmiało mogę powiedzieć, że to danie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńGulasz jest wyśmienity - zdrowy i kolorowy.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Żołądki w innej odsłonie - zdrowiej ;)
OdpowiedzUsuńKurze jadłam ale gęsie to nawet nie wiem gdzie kupić ;)
OdpowiedzUsuńcałość prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń