Składniki :
- 1 marchew, 1 pietruszka
- mały kawałek selera i pora
- 4 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- mała kapusta pekińska lub połowa większej
- sól, pieprz, liść laurowy, szczypta majeranku
- kawałek ostrej papryczki
- natka pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku jak nie mamy papryczki
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie :
- Obrane warzywa tj, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę
- Kapustę pokroić w paski
- Do garnuszka z wodą wrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować
- Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw
- Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała.
Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki.
Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób.
Bardzo lubię zupki, a ta wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie kapusty :)
OdpowiedzUsuńTo zupa dla mnie. Uwielbiam jarzynowe, ale z kapustą pekińską jeszcze nie gotowałam:)
OdpowiedzUsuńOooo??? Nie wiedziałam, że piekińska nadaje się do zupy :D
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńLubię kapustę pekińską, więc pewnie by mi smakowała.
Serdeczne pozdrowienia :)
Zupki uwielbia cała rodzinka! Apetyczna!
OdpowiedzUsuńNa ostatnią pogodę ciepła zupa to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń