Takie ciasto tez jest pyszne:)
Składniki :
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i gałki muszkatołowej
- szczypta soli i kardamonu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki marchwi startej na średnich oczkach
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- orzechy, pistacje
Przygotowanie :
- Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, dodajemy cukier oraz wszystkie przyprawy - mieszamy razem
- W osobnej misce mieszamy mleko z octem, po kilku minutach dodajemy olej oraz startą marchew
- mokre składniki dodajemy łączymy z suchymi i krótko mieszamy do połączenia składników
- Do natłuszczonej foremki przelewamy masę, wygładzamy z wierzchu
- Pieczemy w 180*C przez 45-50 min. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia.
przepis stąd
Ciasto upiekła moja Córka:)
Z jajami czy bez - wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI zapewne pysznie smakuje. Nie jestem weganem, ale takie ciasto mogę jeść codziennie. Dzięki za przepis
UsuńCudnie wyrosło! :) Zresztą ostatnio chodzi za mną marchewkowe ciacho :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z warzywami :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja nie tylko dla wegan:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe.. jedno z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto robiłam, ale nie w takiej wersji wegańskiej.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Znam ciasta bez i są naprawdę pyszne ;) :D
OdpowiedzUsuńLubię ciasto marchewkowe. Ale piekę w wersji tradycyjnej. Dobrze, że można znaleźć alternatywę na użycie niektórych produktów dla wegan. Apetycznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMimo że jem mięso, w swojej kuchni również przygotowuję dania weganskie. Są pyszne, lekkie i pachnące. Ciasto pysznie wygląda, przepis zapisuję sobie i pozdrawiam serdecznie 😊😆
OdpowiedzUsuńja również jem mięso, ale lubię eksperymentować z kuchnią wegańską :) pysznie wyglada Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńMój mąż zawsze mówił że ciasto marchewkowe jest pyszne, a ja nigdy jeszcze nie jadłam :\p
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam powyższe ciasto. I mimo ponownego "dopieczenia" ciasto wyszło zakalcowate i niedopieczone. Wszystkie składniki dodałam, trzy razy sprawdzałam - nic.
OdpowiedzUsuńNic nie poradzę, ciasto piekła moja Córka i jak widać wyszło jej super.
UsuńNie wiem czemu Tobie się nie udaje:(
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej jak przy pieczeniu większości ciast.
Usuń