piątek, 1 grudnia 2017

Wegańskie ciasto marchewkowe


Propozycja dla tych co nie jadają jaj, mleka i tłuszczu zwierzęcego.
Takie ciasto tez jest pyszne:)


Składniki :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i kardamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki marchwi startej na średnich oczkach
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • orzechy, pistacje 

Przygotowanie :
  1. Mąkę, proszek i sodę  przesiewamy, dodajemy cukier oraz wszystkie przyprawy - mieszamy razem
  2. W osobnej misce mieszamy mleko z octem, po kilku minutach dodajemy olej oraz startą marchew
  3. mokre składniki dodajemy łączymy z suchymi i krótko mieszamy do połączenia składników
  4. Do natłuszczonej foremki przelewamy masę, wygładzamy z wierzchu
  5. Pieczemy w 180*C przez 45-50 min. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia.
przepis stąd




                                           Ciasto upiekła moja Córka:)








15 komentarzy:

  1. Z jajami czy bez - wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapewne pysznie smakuje. Nie jestem weganem, ale takie ciasto mogę jeść codziennie. Dzięki za przepis

      Usuń
  2. Cudnie wyrosło! :) Zresztą ostatnio chodzi za mną marchewkowe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z warzywami :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja nie tylko dla wegan:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewkowe.. jedno z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe ciasto robiłam, ale nie w takiej wersji wegańskiej.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ciasta bez i są naprawdę pyszne ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasto marchewkowe. Ale piekę w wersji tradycyjnej. Dobrze, że można znaleźć alternatywę na użycie niektórych produktów dla wegan. Apetycznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mimo że jem mięso, w swojej kuchni również przygotowuję dania weganskie. Są pyszne, lekkie i pachnące. Ciasto pysznie wygląda, przepis zapisuję sobie i pozdrawiam serdecznie 😊😆

    OdpowiedzUsuń
  10. ja również jem mięso, ale lubię eksperymentować z kuchnią wegańską :) pysznie wyglada Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąż zawsze mówił że ciasto marchewkowe jest pyszne, a ja nigdy jeszcze nie jadłam :\p

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś zrobiłam powyższe ciasto. I mimo ponownego "dopieczenia" ciasto wyszło zakalcowate i niedopieczone. Wszystkie składniki dodałam, trzy razy sprawdzałam - nic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie poradzę, ciasto piekła moja Córka i jak widać wyszło jej super.
      Nie wiem czemu Tobie się nie udaje:(

      Usuń
    2. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej jak przy pieczeniu większości ciast.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...