Składniki :
- ok. 2 kg dyni drobno pokrojonej
- około 3/4 szklanki cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dyni
- sok z 1 cytryny
- ok. 1/3 szklanki wody
Przygotowanie :
- Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkę
- Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, wlać około 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania owoców, często mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.)
- Gdy dynia prawie się rozleci dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez przykrycia, ok. 60 min. ( często mieszać, bo masa robi się coraz gęściejsza)
- Do umytych słoików przekładamy gęsty dżem, zakrywamy dekielkami i następnie pasteryzujemy ok. 20 min.
Dynie smażymy w garnku z grubym dnem. Jeśli nie mamy takiego garnka to można wykorzystać np. garnek ciśnieniowy, takie garnki mają grube dno, ale oczywiście nie używamy pokrywki :)
Post idealnie się wstrzelił w moje klimaty :D Właśnie na dniach się biorę za robienie dżemu z dyni, mam 3 kolosy, które muszę wreszcie przerobić. Z tym, że ja planuję zrobić wersję z pomarańczami i spróbuję pójść na łatwiznę i dynię najpierw upiec :D W ten sposób dżemu jeszcze nie robiłam, zawsze gotuję surową, tak jak u Ciebie... zobaczymy jak ta inna metoda się sprawdzi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness :D
Dżemik z dyni uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie przepisu. :)
Moc pozdrowień.
Dżemu nie jadłem ale dynię uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli jadłam dynię, to zazwyczaj w postaci zupy.
OdpowiedzUsuńA taki dżem na pewno jest ciekawą odmianą tradycyjnych konfitur.
Serdecznie pozdrawiam :)
Dżemy z dyni... hym... muszę spróbować w przyszłym roku :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny y kolorek i na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze całą dynie i to sporych rozmiarów, może ten przepis będzie fajny na zakończenie sezonu z dyniami:) Pozdrawiam serdecznie w nowym roku:)
OdpowiedzUsuńdynia! Uwielbiam, ale dżemu jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMoże w nowym sezonie :)
Uwielbiam dynię w każdej postaci. Naleśniki z takim dżemem muszą być mniam:)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam podobny dżem :)
OdpowiedzUsuńDżem z dyni jest rewelacyjny. Robię go od kilku lat.
OdpowiedzUsuńOd dwóch robię jeszcze z cukini: żółtej i zielonej.
Pozdrawiam:)