poniedziałek, 8 stycznia 2018

Placuszki z czarnego ryżu i grochu łupanego


Składniki :

  • 1/2 szklanki czarnego ryżu
  • 15 dag grochu łupanego
  • ewentualnie 1 jajko
  • 1 cebulka pokrojona i przesmażona
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie :
  1. Groch namoczyć najlepiej na noc, ugotować do miekkości
  2. Ryż również ugotować, z ok.1 dużą szklanką wody- u mnie trwało to ok. 40 min.
  3. Składniki połączyć- zmiksować
  4. Dodać przesmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać ewentualnie jajko, jeśli konsystencja będzie wtedy za rzadka dodać ze 2 łyżki kaszy manny- wymieszać
  5. Masa bez jajka jest ściślejsza i daje się wtedy formować kotlety, a z jajkiem kładziemy małe placuszki na rozgrzany tłuszcz- smażymy z obu stron.
Takie kotleciki można zjadać również na zimno.
Może z wyglądu nie są zbyt ciekawe, ale smaczne :)

3 komentarze:

  1. Chyba jeszcze nie widziałam czarnego ryżu, ciekawe jaki jest w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placuszków nigdy nie robiłam, ciekawy przepis...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają "dziwnie", ale na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...