Składniki :
- 1/2 szklanki czarnego ryżu
- 15 dag grochu łupanego
- ewentualnie 1 jajko
- 1 cebulka pokrojona i przesmażona
- sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Groch namoczyć najlepiej na noc, ugotować do miekkości
- Ryż również ugotować, z ok.1 dużą szklanką wody- u mnie trwało to ok. 40 min.
- Składniki połączyć- zmiksować
- Dodać przesmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać ewentualnie jajko, jeśli konsystencja będzie wtedy za rzadka dodać ze 2 łyżki kaszy manny- wymieszać
- Masa bez jajka jest ściślejsza i daje się wtedy formować kotlety, a z jajkiem kładziemy małe placuszki na rozgrzany tłuszcz- smażymy z obu stron.
Takie kotleciki można zjadać również na zimno.
Może z wyglądu nie są zbyt ciekawe, ale smaczne :)
Chyba jeszcze nie widziałam czarnego ryżu, ciekawe jaki jest w smaku :)
OdpowiedzUsuńTakich placuszków nigdy nie robiłam, ciekawy przepis...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWyglądają "dziwnie", ale na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuń