Składniki :
- 3 kg kapusty białej poszatkowanej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1/3 szklanki cukru
składniki na zalewę:
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym)
- 2 łyzki soli
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie :
- Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz.
- Składniki na zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką
- Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować.
Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie.
Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie.
Sałatkę można przechowywać do miesiąca w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis dostałam od koleżanki, a ona od swojej koleżanki :)
Przepis zachowuję i chętnie go wykorzystam w okresie wakacyjnym :)
OdpowiedzUsuńtakie zapasy często ratują mi problemy zimą :)
OdpowiedzUsuńNIe jadłam ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ... przepyszna :) i nie trzeba pasteryzować , czego nie lubię :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńlubię takie suróweczki do obiadu
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam. Lubię.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień.
Próbował ktoś pasteryzować, żeby wytrzymała dłużej?
OdpowiedzUsuńBez pasteryzowania w ciemnej, chłodej piwnicy wytrzymała mi 2 miesiące.
UsuńZrobie tę z burakami.Moja piwnica jest ciepła,może zabezpieczoną przed mrozem da sie przetrzymac na balkonie?
OdpowiedzUsuńJeśli nie będzie poniżej zera to tak.
OdpowiedzUsuń