wtorek, 9 stycznia 2018

Sałatka z białej kapusty do słojów


Składniki :

  • 3 kg kapusty białej poszatkowanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki cukru


składniki na zalewę:
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym)
  • 2 łyzki soli
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie :
  1. Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz.
  2. Składniki na zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką
  3. Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować.

Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu.
Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie.
Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie.

Sałatkę można przechowywać do miesiąca w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis dostałam od koleżanki, a ona od swojej koleżanki :)

10 komentarzy:

  1. Przepis zachowuję i chętnie go wykorzystam w okresie wakacyjnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie zapasy często ratują mi problemy zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam ... przepyszna :) i nie trzeba pasteryzować , czego nie lubię :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie suróweczki do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam. Lubię.
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbował ktoś pasteryzować, żeby wytrzymała dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pasteryzowania w ciemnej, chłodej piwnicy wytrzymała mi 2 miesiące.

      Usuń
  7. Zrobie tę z burakami.Moja piwnica jest ciepła,może zabezpieczoną przed mrozem da sie przetrzymac na balkonie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli nie będzie poniżej zera to tak.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...