Składniki :
- 3 ugotowane ziemniaki
- ok. szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- mąka kukurydziana
- 1 cebula, ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka kropel maggi
- bułka tarta + jajko do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki i ugotwaną kaszę zmielić, wymieszać
- Do masy dodać jajko, przestudzoną, przesmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy
- Jeśli będzie konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić
- Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa.
Jeśli mamy pieczarki to, można dodać kilka do kotletów.
Kapusta jak w poniższym poście też będzie pasowała do kotletów.
Kapusta jak w poniższym poście też będzie pasowała do kotletów.
Smacznego.
Takich kotletów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję, takiego przepisu potrzebowałam😄
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie kaszy i ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper, musiałabym takich skosztować kotlecików :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na wegetariańskie danie.
OdpowiedzUsuńNa pewno zachowam go, by spróbować.
Serdecznie pozdrawiam :)
Robię kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym ale z dodatkiem kaszy-?spróbuję,chociaż kaszy nie lubię ale takie zestawienie jest ciekawe!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie różne wariacje bezmięsnych kotletów :)
OdpowiedzUsuńlubię ziemniaczane kotleciki :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuń