piątek, 26 stycznia 2018

Kotlety z ziemniaków i kaszy



Składniki :

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • ok. szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • mąka kukurydziana
  • 1 cebula, ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka kropel maggi
  • bułka tarta + jajko do panierowania
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
  1. Ugotowane ziemniaki i ugotwaną kaszę zmielić, wymieszać
  2. Do masy dodać jajko, przestudzoną, przesmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy
  3. Jeśli będzie konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić
  4. Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

              Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa.
               Jeśli mamy pieczarki to, można dodać kilka do kotletów.
              Kapusta jak w poniższym poście też będzie pasowała do kotletów.
  
                         
                                              Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Takich kotletów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję, takiego przepisu potrzebowałam😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie kaszy i ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, musiałabym takich skosztować kotlecików :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis na wegetariańskie danie.
    Na pewno zachowam go, by spróbować.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym ale z dodatkiem kaszy-?spróbuję,chociaż kaszy nie lubię ale takie zestawienie jest ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie różne wariacje bezmięsnych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię ziemniaczane kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...