Tym razem miałam pomysł na trochę inną wersję kapusty niż tradycyjna.
Składniki :
- połowa główki małej, białej kapusty
- 3 marchewki
- cebula
- kilka ziaren pieprzu czarnego, liść laurowy
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz czarny mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie
- cukier, ocet jabłkowy
Przygotowanie :
- Kapustę pokroić dość grubo, obraną marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę
- Do garnuszka włożyć marchew, zalać szklanką wody, dołożyć liść laurowy, pieprz- gotować do lekkiej miękkości marchwi
- W czasie gotowania marchwi pokroić kapustę, umyć dołożyć do garnka
- Cebulę przesmażyć, dołożyć do kapusty i marchwi, wymieszać
- Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem i ziołami prowansalskimi, jeśli trzeba cukrem i ewentualnie łyżką octu, zagotować całość.
Kapustę pokroiłam dość grubo, gotowałam tak by pozostała chrupka.
Do kopytek czy klusek śląskich taka kapusta będzie super :)
Do kopytek czy klusek śląskich taka kapusta będzie super :)
Ciekawy pomysł na kapustę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, chrupałabym. :)
OdpowiedzUsuńSkąd miałaś marchewkę? Z własnej hodowli, czy z marketu? To jednak robi różnicę.
OdpowiedzUsuńZiemniaki i warzywa kupuję ma zimę od zaprzyjaźnionego rolnika. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne są Twoje dania. Wszystkie smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńSerdecznie, pozdrawiam :)
Zapisuję ten przepis,bo bardzo mi się spodobał.I zaraz go wypróbuję.Pozdrawiam Cię, Urszulko serdecznie
OdpowiedzUsuńProsto i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńProsty i na pewno smaczny pomysł na kapustkę ;)
OdpowiedzUsuńapetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuń