Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych ziemniaków.
Składniki:
- ziemniaki zmielone- około 60 dag
- mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi ziemniaków czyli około 20 dag
- 2 jajka , 1 żółtko
- sól , ewentualnie mąka pszenna
Zasada przy robieniu klusek śląskich jest taka ,by ugotowane, zmielone ziemniaki jakie mamy przełożyć np. do miseczki, wyjąć z całości 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać do miseczki mąkę ziemniaczaną.Teraz dokładamy odjętą część ziemniaków i dalej postępujemy jak przy wyrabianiu ciasta na kopytka.
Przygotowanie:
- Uzyskaną masę ziemniaczano-mączną przekładamy na stolnicę
- Wyrabiamy całość tak długo , aż wszystko się połączy
- Dodajemy teraz jajka i sól - wyrabiamy energicznie
- Jeśli uzyskamy masę zbyt miękką to dajmy 2- 3 łyżki pszennej
- Teraz należy ciasto wyrobić jak najdokładniej i zrobić z niego jedną kulę
- Dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy długie wałeczki
- Kroimy na małe kawałki z których wyrabiamy w rękach małe kulki
- Każdą kluseczkę- kulkę kładziemy na deskę stolnicy i robimy w niej palcem dziurkę
- Do wody , która wrze wkładamy ostrożnie, kolejno urobione kluski , ale tak by wszystkie były wrzucone w jak najkrótszym czasie
- Jeśli robienie okrągłych klusek sprawi nam trudność , spróbujmy zrobić je na drugi przedstawiony na zdjęciu sposób.
:) Ja robię proporcje 1:3 :) I własnie mi przypomniałaś że synek ostatnio sie o nie upominał :)
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam!
OdpowiedzUsuń