piątek, 23 marca 2012

Kluski śląskie



Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych ziemniaków.
Składniki:

  • ziemniaki zmielone- około 60 dag
  • mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi ziemniaków czyli około 20 dag
  • 2 jajka , 1 żółtko
  • sól , ewentualnie mąka pszenna
Zasada przy robieniu klusek śląskich jest taka ,by ugotowane, zmielone ziemniaki  jakie mamy przełożyć np. do miseczki, wyjąć z całości 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać do miseczki mąkę ziemniaczaną.Teraz dokładamy odjętą część ziemniaków i dalej postępujemy jak przy wyrabianiu ciasta na kopytka.
Przygotowanie:
  1. Uzyskaną masę ziemniaczano-mączną przekładamy na stolnicę
  2. Wyrabiamy całość tak długo , aż wszystko się połączy
  3. Dodajemy teraz jajka i sól - wyrabiamy energicznie
  4. Jeśli uzyskamy masę zbyt miękką to dajmy 2- 3 łyżki pszennej
  5. Teraz należy ciasto wyrobić jak najdokładniej i zrobić z niego jedną kulę
  6. Dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy długie wałeczki
  7. Kroimy na małe kawałki z których wyrabiamy w rękach  małe kulki
  8. Każdą kluseczkę- kulkę kładziemy na deskę stolnicy i robimy w niej palcem dziurkę
  9. Do wody , która wrze wkładamy ostrożnie, kolejno urobione kluski , ale tak   by wszystkie były wrzucone w jak najkrótszym czasie
  10. Jeśli robienie okrągłych klusek sprawi nam trudność , spróbujmy zrobić je na drugi przedstawiony na zdjęciu sposób.
Kluski smakują z sosami albo po prostu na słodko.Z golonką też będą pyszne :)




2 komentarze:

  1. :) Ja robię proporcje 1:3 :) I własnie mi przypomniałaś że synek ostatnio sie o nie upominał :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...