Składniki :
- 5 szklanki mąki
- 50 g świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/3 cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 ciepłej wody
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania bułek
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie :
- Zagotować mleko i odstawić z ognia
- Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia
- Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie połączyć
- Do małej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią
- Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ).
- Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść ręką
- Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić je pięścią i krótko wyrobić
- Podzielić na 2 części a każdą połówką dodatkowo na 12 sztuk. Z każdego kawałka uformować kulę, spłaszczyć ręką i naciąć na 8 w miarę równych części (niektóre nacinałam tylko na 4 części)
- W środku każdej bułeczki małym palcem zrobić dołek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175*C. ( do zarumienienia ).
- Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć kawałek orzecha.
przepis i więcej wskazówek tu.
Urocze!
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się ...
Pięknie się udały :)
OdpowiedzUsuńOch, jakie apetycznie. Mam zamrożona dynie i z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam drożdżówki z serem i pomarańczą.
Serdecznie pozdrawiam:)
ale piękne! Wyglądają jak namalowane :)
OdpowiedzUsuńKusisz tymi buleczkami.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńbułeczki prezentują się apetycznie i zapewne też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe bułeczki :) ja dzisiaj wyjęłam puree z zamrażarki właśnie z myślą o bułeczkach :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają Twoje bułeczki. Wpisem przypomniałaś mi o dyni, którą mam w zamrażalniku:)
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki! Podziwiam Cię, Ulu, za tak liczne przepisy!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńMam pojemniczki z zamrożonym musem dyniowym. Świetny jest Twój pomysł na bułeczki dyniowe. Kusi mnie, żeby z niego skorzystać :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam dynie a bułeczki wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńJakie urocze :)
OdpowiedzUsuń