Składniki :
- 1 kostka tofu -180 g
- 3 łyżki majonezu, najlepiej domowy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki musztardy
- ok. 1 łyżeczka czarnej soli- kala namak
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- łyżeczka syropu z agawy, lub miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru
- spora szczypta kurkumy i czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarna sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz
- Tofu pokroić na drobne kawałki, dodać zawartość szklanki i zmiksować całość na gładką masę
- Na koniec dodać szczypiorek.
Można dodać do pasty trochę carry czy ogórek.
przepis znalazłam w "Jadłonomii" Marty Dymek.
Jestem wielbicielem wszelkich past i ta pewnie by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńFajny dodatek nie tylko do kanapek ale jako dip do warzyw ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy dobór składników. Bezjajeczni na pewno skorzystają z przepisu. Miłego weekendu Uleńko.
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam czarną sól ;)) za to nie znam płatków drożdżowych. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak nadany potrawom przez płatki drożdżowe, nie przepadam natomiast za tofu. Myślę jednak, że pozostałe składniki sprawiają, że smak tofu nie jest dominujący:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale kusi :) Uwielbiam pasty z tofu!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
lubię wszelakie pasty do chleba
OdpowiedzUsuńDobry patent - pasta jajeczna bez jaj :-)
OdpowiedzUsuńJaki fajne zastępstwo tradycyjnej pasty jajecznej!
OdpowiedzUsuńpomysł ciekawy, ale ja bardzo lubię tradycyjną, jajeczną ;)
OdpowiedzUsuń