środa, 14 listopada 2018

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami


Jeśli masz trochę mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu i nie ma na nie już amatorów, to proponuję mięso wykorzystać do farszu.




Składniki :


  • ok. 20 - 30 dag mięsa z rosołu
  • ok. 25 dag pieczarek, a jeszcze lepsze świeże  lub mrożone grzyby
  • cebula
  • jajko, bułka tarta
  • pieprz, sól, majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Mięso zmielić, umyte grzyby b.drobno pokroić, cebulę również
  2. Jeśli mamy pieczarki to przesmażyć razem z cebulą, a jeśli prawdziwe grzyby np. podgrzybki, to smażymy je dłużej, najlepiej osobno bez cebuli, cebule dodać jak grzyby będą miękkie- przesmażyć razem 
  3. Składniki połączyć, dodać do smaku sól, pieprz, majeranek, jeśli farsz będzie zbyt rzadki dodać odrobinę bułki tartej, wymieszać.

Usmażyć naleśniki wg tego przepisu.
Nakładać na nie farsz, zwijać.
Naleśniki obsmażamy, zanurzając uprzednio w rozmąconym jajku , a potem w bułce tartej.

8 komentarzy:

  1. I w ten sposób nic się nie marnuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój przepis przypomniał mi młode lata, kiedy to moja matka robiła identycznie z obiadami. Pierwszego dnia rosół, a drugiego krokiety z mięsem z zupy. Tanio i smacznie. Ukłony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak robię . Zawijam też w gotowe ciasto francuskie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie krokiety "na winie" czyli co się nawinie, to do krokietów :) Też tak często wykorzystuję mięso z poprzedniego obiadu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...