Nastała pora na katary i chrypki. Nie dajmy się chorobom, może syrop zapobiegnie infekcjom:)
Spróbujcie zrobić sobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo...
Składniki :
- 400 g miodu- u mnie wielokwiatowy
- 50 g świeżego imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
- Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody, tak by imbir był przykryty
- Chwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy po chwili sok z cytryny- studzimy
- Przestudzony imbir z sokiem dodajemy do miodu i mieszamy
- Przelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3 razy dziennie dużą łyżkę miodu do szklanki herbaty lub ciepłej wody.
Do nabierania miodu stosować najlepiej drewnianą łyżeczkę.
Jeśli mamy skrystalizowany miód, co o tej porze roku jest normalne- ogrzewamy słoik z miodem w kąpieli wodnej. Uważać by go nie zagotować.
przepis podpatrzony gdzieś w internecie
fajny pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na prozdrowotny dodatek do herbaty! Uwielbiam tego typu syropy zimową porą w kubku herbacianego płynu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam imbir w połączeniu z miodem ! Super post, idealny na jesień ;)
OdpowiedzUsuńRaczę się ostatnio pysznym miodem codziennie, a imbirem przez cały rok! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, uwielbiam imbir i zawsze w mojej filiżance pływa plasterek :)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej o takim nie słyszałam. Ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńTaki syrop jest pomocny przy chorobie stawów:)
OdpowiedzUsuń