Składniki :
- puszka cieciorki
- 4 średnie ugotowane ziemniaki
- ewentualnie 1 cebula
- 2 jajka
- buła tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka mielona słodka
Przygotowanie:
- Osączoną cieciorkę z zalewy zmielić, tak samo ziemniaki
- Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć- wystudzić
- Składniki połączyć, wbić jajko, dodać sól, pieprz, paprykę- dokładnie wyrobić
- Uformować mokrą ręką kotleciki, moczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Podałam z kopytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Z pewnością są smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie warzywne kotleciki, szczególnie z dodatkiem strączków. Super sprawdzają się także na zimno do lunchboxu.
OdpowiedzUsuńMyślę , że są smaczne . Robię z samych gotowanych ziemniaków. Z cieciorką smak będzie trochę zmieniony. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis, mniamm :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńJestem z rewizytą.
Robiłam podobne kotleciki, ale bez ziemniaków. Wyszły pyszne. Do tego sos jogurtowo-czosnkowy, mniam;)
Smacznie pozdrawiam;)
Apetycznie wyglądają i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne
OdpowiedzUsuń