wtorek, 28 lutego 2012

Surówka z kiszonej kapusty



Surówkę taką możemy wykorzystać do tradycyjnego dania obiadowego np. karczku smażonego na patelni w sosie, gulaszy, zrazów, bitek,kotletów schabowych , mielonych.Podajemy wtedy ziemniaki (kto się odchudza proponuję bez ziemniaków) ,mięso i własnie tę  prostą surówkę.

Składniki

  • kapusta kiszona -około 25-35 dag
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • mała cebulka
  • olej, cukier,pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kapustę lekko odcisnąć (jeśli jest zbyt mokra)
  2. Marchew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki
  3. Cebule drobno posiekać, kapustę można drobno pokroić
  4. Wszystkie składniki dobrze wymieszać
  5. Polać surówkę oliwą z oliwek
  6. Dodać według uznania cukru i pieprzu mielonego-wymieszać
  7. Do surówki proponuję wsypać garść orzechów włoskich-miłe urozmaicenie :)
Z tej proporcji starcza surówki dla 2-3 osób.Jeśli będziemy jeść ją tylko z mięsem to zróbmy  surówki więcej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...