Składniki:
- 30-40 dag białej kiełbasy (może być kawałek wędzonego boczku)
- koncentrat naturalnego barszczu białego (tzw.zakwas)- 1/3 butelki tj.około 150 ml(do kupienia )
- pół łyżeczki mielonego kminku
- ząbek czosnku, szczypta majeranku
- pokrojona mała cebula
- 4 pokrojone ziemniaki
- sól, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- ewentualnie śmietana
- może być marchewka drobno pokrojona
Sposób przyrządzenia:
- W 1,5 l -2 litrach. wody z liściem laurowym, pieprzem i czosnkiem zagotować kiełbasę około( 10-15 min.)
- Wyjąć po ugotowaniu, wrzucić pokrojone ziemniaki,marchew, pokrojoną cebulę i sól jeśli potrzeba-spróbuj przed soleniem
- Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie dodać 1/3 butelki zakwasu ( wpierw go lekko potrząsając)
- Wsypujemy roztarty majeranek, zmielony kminek i ponownie zagotowujemy
- Jeśli żurek jest mało esencjonalny, dodajemy jeszcze popularny "biały barszcz w torebce" np.Winiary
- Wpierw mieszamy około 1/2 zawartości torebki z połową szklanki zimnej wody. To dolewamy do zupy i gotujemy.
- Jesli mamy smalec z cebulką to świetnie do barszczu pasuje, włóżmy choć łyżkę do zupy :)
Tym sposobem na pewno uda się polepszyć smak naszej potrawy.Zupę po ugotowaniu można zabielić łyżką śmietany. Szczypta mielonego pieprzu, ciut tartego chrzanu (może być gotowy ze słoiczka) doda mu jeszcze smaku i ostrości. Jeśli taki lubimy.
a co z kminkiem?
OdpowiedzUsuńSorry, umknął mi ,ale już poprawiałam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń