Składniki :
- 750 g sera tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielony
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki śmietany kremowej 36%
- 50 g masła
- 6 jaj
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Przygotowanie :
- Żółtka oddzielić od białek
- Do zmielonego sera dodać miękkie masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i śmietanę
- Całość zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować krótko by nie napowietrzać masy, a będzie rzadka
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać ostrożnie do masy- wmieszać
- Formę o średnicy 24 cm dokładnie zabezpieczyć by masa się nie wylała i przelać masę serową
- Piec w temp.150*C ( bez termoobiegu) przez 70-90 min.
- Po upieczeniu sernika pozostawić go jeszcze w piekarniku do wystudzenia, a potem przechowywać w lodówce przez 12 godz. by lepiej można było go kroić.
Przepis już porwałam, juz dawno chciałam upiec taki sernik....dziekuje Ci bardzo.Mniaaam:))
OdpowiedzUsuńMoja mama lubi takie serniczki :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i widac , że nie opadł za dużo. Już zapisuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny. Znam ten przepis, wieki go nie robiłam!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo puszysto jak nie lubię serników to ten bym zjadła!
OdpowiedzUsuńcudowny serniczzek, zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! Uwielbiam serniki! Pozdrawiam serdecznie ;))
OdpowiedzUsuńPychotka!!! Uwielbiam serniki. Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!:)
OdpowiedzUsuńPiękny, wyrosniety i puszysty serniczek.
OdpowiedzUsuńna prawdę wygrywa pod względem puszystości :D
OdpowiedzUsuńWspaniały :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam na probe, pyszny!
OdpowiedzUsuń